Karkówka dojrzewająca
: 03 gru 2016, 18:46
Składniki:
- karkówka (moja miała około 2 kg)
- mieszanka sól/peklosól (50/50) - 28g/kg
- czosnek świeży - 3g/kg
- pozostałe przyprawy według uznania (owoce jałowca, czosnek niedźwiedzi suszony, majeranek, pieprz czarny)
Sposób przygotowania:
Karkówkę formujemy, aby nie miała wystających części. Peklujemy mieszanką soli dokładnie ją nacierając. Wkładamy do lodówki na kratce. Dwa razy dziennie obracamy i zlewamy powstały płyn. Tak karkówka leżakuje 7 dni. Po tym czasie przeciskamy czosnek przez praskę, pozostałe przyprawy mielimy. Łączymy ze sobą. Dokładnie nacieramy karkówkę przyprawami. Wkładamy w pończochę lub gazę. Wieszamy w temperaturze około 20-22 stopnie. Moja wisiała w kuchni. Czas wiszenia zależy od wielkości karkówki. Moja wisiała 14 dni. Po tym czasie, jak z zewnątrz karkówka jest sucha, wkładamy ją do lodówki, aby dalej dojrzewała. Po 3 tygodniach od momentu rozpoczęcia produkcji można już próbować. Ale im dłużej poleży, tym smak będzie lepszy.
- karkówka (moja miała około 2 kg)
- mieszanka sól/peklosól (50/50) - 28g/kg
- czosnek świeży - 3g/kg
- pozostałe przyprawy według uznania (owoce jałowca, czosnek niedźwiedzi suszony, majeranek, pieprz czarny)
Sposób przygotowania:
Karkówkę formujemy, aby nie miała wystających części. Peklujemy mieszanką soli dokładnie ją nacierając. Wkładamy do lodówki na kratce. Dwa razy dziennie obracamy i zlewamy powstały płyn. Tak karkówka leżakuje 7 dni. Po tym czasie przeciskamy czosnek przez praskę, pozostałe przyprawy mielimy. Łączymy ze sobą. Dokładnie nacieramy karkówkę przyprawami. Wkładamy w pończochę lub gazę. Wieszamy w temperaturze około 20-22 stopnie. Moja wisiała w kuchni. Czas wiszenia zależy od wielkości karkówki. Moja wisiała 14 dni. Po tym czasie, jak z zewnątrz karkówka jest sucha, wkładamy ją do lodówki, aby dalej dojrzewała. Po 3 tygodniach od momentu rozpoczęcia produkcji można już próbować. Ale im dłużej poleży, tym smak będzie lepszy.