Nalewka jabłkowa
: 07 lis 2016, 19:05
Jesień na straganach i w sklepach można teraz kupić pyszne polskie jabłka. Zachęcam Was do zrobienia nalewki jabłkowej. Robiłam ją pierwszy raz w tamtym roku i powiem Wam, że zarówno ja jak i ci co mieli okazję spróbować są pozytywnie zaskoczeni smakiem. Do zrobienia nalewki wybieramy owoce ładne, zdrowe, nie poobijane.
Składniki:
1,7 kg jabłek
0,56 kg cukru
laska wanilii
10 goździków
4 cm kory cynamonu
0,5 l wody
1,4 l spirytusu 95%
Sposób wykonania
Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Kroimy całe ze skórką i pestkami. Pokrojone jabłka wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy goździki, wanilię przekrojoną na pół , korę cynamonu . Można na kilka godzin odstawić albo od razu zalać wodą wymieszaną ze spirytusem (do wody wlewamy spirytus).
Słoiczek odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 m-ce . Po tym czasie zlewamy nalew. Ostawiamy w słoju na tydzień, dwa i potem zlewamy z góry i filtrujemy. Przelewamy do butelek.
Buteleczki wynosimy do piwnicy żeby dojrzewała na co najmniej trzy miesiące.
Składniki:
1,7 kg jabłek
0,56 kg cukru
laska wanilii
10 goździków
4 cm kory cynamonu
0,5 l wody
1,4 l spirytusu 95%
Sposób wykonania
Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Kroimy całe ze skórką i pestkami. Pokrojone jabłka wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy goździki, wanilię przekrojoną na pół , korę cynamonu . Można na kilka godzin odstawić albo od razu zalać wodą wymieszaną ze spirytusem (do wody wlewamy spirytus).
Słoiczek odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 m-ce . Po tym czasie zlewamy nalew. Ostawiamy w słoju na tydzień, dwa i potem zlewamy z góry i filtrujemy. Przelewamy do butelek.
Buteleczki wynosimy do piwnicy żeby dojrzewała na co najmniej trzy miesiące.