Konfitura żurawinowa z gruszką
Składniki:
2 kg żurawiny
5 szt. gruszek
1 kg cukru
Przemrożoną żurawinę wrzucić do garnka, gotować pół godziny.
Obrać, pokroić i dodać gruszki, wsypać połowę cukru.
Gotować trzy godz. mieszając
Zmiksować, wsypać resztę cukru
Gotować następne trzy godziny.
Zostawić na noc, a następnego dnia gotować jeszcze pół godziny i gorące przełożyć do słoiczków.
Tak przygotowałem żurawinę dwa lata temu, był to pierwszy jej zbiór z mojej "plantacji" (60 dkg).
Wyszła bardzo dobra.
W tym roku zebrałem z mojego poletka wielkości dwóch metrów kwadratowych, ponad 4 kg,
jeszcze troszkę zostało, ale tą resztkę przysypał śnieg.
Może ktoś podpowie, w jaki jeszcze inny sposób, tą zebraną można zagospodarować?
Żurawina
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Żurawina
Naleweczka jest pyszna
Zamieściłam info jak robiłam w odpowiednim temacie
Zamieściłam info jak robiłam w odpowiednim temacie
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Żurawina
Tę naleweczkę to przeklołem
Pyszna ale klarowanie tego jest prze.....e
Tapniete z GT-I9500
Pyszna ale klarowanie tego jest prze.....e
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Żurawina
Roger pisze:Tę naleweczkę to przeklołem
Pyszna ale klarowanie tego jest prze.....e
Tapniete z GT-I9500
stoi zobaczymy jak ten proces będzie przebiegał, filtracja nie była tragedią
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]