Nalewka żurawinowa
: 04 gru 2016, 19:39
Nalewka żurawinowa
3,5 l przemrożonej żurawiny wsypałam do słoja 4 l i zalałam 70 % spirytusem (niestety nie zapisałam sobie ile go weszło) .
Stało to u mnie dosyć długo, bo ponad pół roku. Zlałam 1,44 l nalewu do innego słoja. Żurawinę zblendowałam, dodałam 1 kg miodu wielokwiatowego oraz 0,5 l wody - wymieszałam i odstawiłam na 3 tygodnie. Zlałam, odcisnęłam i połączyłam nalewy. Odstawiłam na miesiąc. Przefiltrowałam i zabutelkowałam . Wyszło mi 3,6 l pysznej naleweczki.
S M A C Z N E G O ! ! !
3,5 l przemrożonej żurawiny wsypałam do słoja 4 l i zalałam 70 % spirytusem (niestety nie zapisałam sobie ile go weszło) .
Stało to u mnie dosyć długo, bo ponad pół roku. Zlałam 1,44 l nalewu do innego słoja. Żurawinę zblendowałam, dodałam 1 kg miodu wielokwiatowego oraz 0,5 l wody - wymieszałam i odstawiłam na 3 tygodnie. Zlałam, odcisnęłam i połączyłam nalewy. Odstawiłam na miesiąc. Przefiltrowałam i zabutelkowałam . Wyszło mi 3,6 l pysznej naleweczki.
S M A C Z N E G O ! ! !