Strona 1 z 2

Duch puszczy

: 06 gru 2016, 9:00
autor: Roger
Trunek znany na ścianie wschodniej od dziesiątków lat i praktycznie co "twórca" to przepis i proporcje, podstawą tego trunku jest bimber pedzony najczęściej z pszenżyta - maka 1200 zacierana bez enzymów z dodatkiem drożdży piekarniczych - kocioł z płaszczem wodnym oczywiście opalany drewnem itd itp... nie będziemy zgłębiali szczegółów ma wyjść taki 50-60% ;)
Taki najpowszechniejszy przepis to chyba ten z Hajnówki:

½ litra 50% - owego (może mieć więcej) alkoholu
1 torebka herbaty ekspresowej
1 cukier waniliowy mały – torebka
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 gożdzików

Ten jest dla mnie troszkę "przearomatyzowany" metodą prób i błędów dobrałem sobie troszkę inne proporcje robię przeważnie w "damach" :

5 litrów w/w alkoholu 60%
2-3 płaskie łyżeczki herbaty liściastej
1 mały cukier wanilinowy
5 płaskich łyżek cukru lub karmel z tej porcji byle nie przepalony (wtedy jest ciemniejszy) lub miód (może mętnieć)
5 średnich liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
5 -10 goździków
8-10 suszonych śliwek ( pokrojone -dobre są wędzone )
parę rodzynek
skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)

Całość zalewamy na 7-10 dni, możną dłużej następnie filtrujemy i możemy pic ... ja taki przefiltrowane nalew zaprawiam jeszcze do leżakowania pieczonym dębem ;)

Kawał historii Podlasia ;)
Obrazek

Re: Duch puszczy

: 06 gru 2016, 10:15
autor: Anuś
Dzięki .. dzięki .. dzięki :D tylko jednego nie zrozumiałam ... co to oznacza ''Zaprawiłem pieczonym dębem '' ? :D

Re: Duch puszczy

: 06 gru 2016, 10:48
autor: Roger
To proste wszelkiego rodzaju alkohole dojrzewające typu Whisky, Burbon, Starka, Koniak przeważnie leżakują w opalanych dębowych beczkach z których ługują to co dobre i pożądane taniny, aromaty opalania czy nuty trunków wcześniej trzymanych - najczęściej win. Domowym sposobem gdy nie mamy dużej dobrej beczki są kawałki (szczapki) sezonowanego dębu pieczone w folii aluminiowej np na grillu czy w piekarniku czas i temperatura pieczenia dyskryminuje uwalniane aromaty ... tak preparowany dąb dodajemy do takiej np 5l damy i zapominamy o trunki na rok czy dwa ;)

Dąb pieczony.jpg

Re: Duch puszczy

: 06 gru 2016, 12:18
autor: Electra
Roger widze ze zamieniles herbate z torby na lisciasta , zamien jeszcze ten chemiczny cukier wanilinowy na laske wanili ...
Albo zrob sam sobie cukier takowy ..ja jak uzywam ziarenek wanilii to pakuje reszte do sloika z cukrem pudrem ...zupelnie inny aromat mozna tez tym sposobem robic wkladajac ja do %.

Re: Duch puszczy

: 06 gru 2016, 12:25
autor: Roger
W składzie jest napisany wanilinowy bo to najprostsza opcja handlowa ... do wszelkich trunków dojrzewających czy nalewek używam wanilii w laskach .. na 5l damę do tego specyfiku daje 1 laskę naciętą w pół ;) a zamiast surowego cukru bardzo średni karmelek z 5 łyżek właśnie albo syrop klonowy ;)

Re: Duch puszczy

: 06 gru 2016, 12:49
autor: Piotruś pan
Robiłem tego ducha z przepisu z Hajnówki, i to było straszną "perfumą", mimo że w tej recepturze dałem jednego litra 60% alk. Aby można było napić się ze smakiem , do butelki 0,7 wlewałem 150ml ducha i uzupełniałem 45% alkoholem. Podczas ostatniego spotkania spółdzielni KzG nawet chwalili ;) .

Re: Duch puszczy

: 06 gru 2016, 12:53
autor: Piotruś pan
Czy ktoś ma przepisy na napitki ze ściany wschodniej, to bardzo bym prosił o wstawienie tutaj

Re: Duch puszczy

: 06 gru 2016, 14:21
autor: Roger
Piotruś pan pisze:Robiłem tego ducha z przepisu z Hajnówki, i to było straszną "perfumą"


To też napisałem - to faktycznie jest dobre jako zaprawka, moje proporcje poniżej, te na 5l są do bezpośredniego spożycia ;)

Tak dla ułatwienia najbardziej znane trunki Podlasia :

1 Kiermusianka - w tym niezwykłym trunku zostało zawarte wszystko to, co wiąże się z historią Polski, sarmacką tradycją i najlepszymi tradycjami rodzimego gorzelnictwa. Trunek ów, jako jedyny w Polsce, jest wytwarzany według ściśle strzeżonej receptury sprzed pięciuset lat, co czyni go elitarnym i ze wszech miar oryginalnym produktem na naszym rynku. Wódka gatunkowa, półwytrawna, na nalewach owocowych (nalew na świeżą śliwkę węgierkę), z dodatkiem goździków, kwiatu lipy, kory cynamonowca oraz aromatu 16 ziół. Kiermusiankę podaje się w temperaturze pokojowej. Podobno ma korzystny wpływ na układ odpornościowy.

2 Chrzanówka Żurawinowa - alkohol staropolski, wódka gatunkowa biała, nalew na świeży korzeń chrzanu i suszone owoce żurawin, w/g ludowych receptur, o niepowtarzalnym aromacie i smaku. Moc: 40% objętości. Powinna być podawana mocno zmrożona. Podobno pomaga na tzw. „męskie przypadłości”.

3 Pocałunek Telimeny - przygotowywana na wywarze z owoców i suszonych skórek owoców, z dodatkiem miodu i przypraw, latem -podawana na zimno, zimą - na gorąco

4 Okowita białowieska - mieszanka różnych rodzajów alkoholi i miodu. Nalewka podawana jest na zimno lub gorąco

5 Miód pitny - tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany od wielu stuleci m.in. w Polsce i na Litwie. W zależności od stopnia rozcieńczenia miody dzielimy na: półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki

6 Żubrówka - oryginalna wódka o szczególnym charakterze, z dziko rosnącą trawą żubrową zanurzoną w alkoholu

Ja do tych szlachetnych napitków dla koneserów zaliczam jeszcze Trisz Divinis czyli trzy dziewiątki albo tzw "Trojanka Litewska" ulubiony napitek Wańkowicza mimo pochodzenia Litewskiego ale kiedyś ... ;)

Re: Duch puszczy

: 06 gru 2016, 15:49
autor: Piotruś pan
Dzięki Robert za opisy,ale chciało by się poczytać receptury i wykonać np. Trojankę Litewską.
Przepis na Chrzanówkę obiecał podać KimDzonUn z WD - ale tylko obiecał.

Re: Duch puszczy

: 06 gru 2016, 15:54
autor: Roger
Nie obiecuje że jutro czy pojutrze bo muszę przejrzeć parę dysków zewnętrznych ale większość tych przepisów mam ;)
Trisz Divinis to mam nawet jeszcze chyba jedną flaszkę w piwnicy - będzie miała z 10 latek ;)
Ten napitek najprościej zrobić na gotowej mieszance ziół wtedy dodajemy tylko miód - też mam sprawdzonych sprzedawców zestawów ziołowych.