Duch puszczy
: 06 gru 2016, 9:00
Trunek znany na ścianie wschodniej od dziesiątków lat i praktycznie co "twórca" to przepis i proporcje, podstawą tego trunku jest bimber pedzony najczęściej z pszenżyta - maka 1200 zacierana bez enzymów z dodatkiem drożdży piekarniczych - kocioł z płaszczem wodnym oczywiście opalany drewnem itd itp... nie będziemy zgłębiali szczegółów ma wyjść taki 50-60%
Taki najpowszechniejszy przepis to chyba ten z Hajnówki:
½ litra 50% - owego (może mieć więcej) alkoholu
1 torebka herbaty ekspresowej
1 cukier waniliowy mały – torebka
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 gożdzików
Ten jest dla mnie troszkę "przearomatyzowany" metodą prób i błędów dobrałem sobie troszkę inne proporcje robię przeważnie w "damach" :
5 litrów w/w alkoholu 60%
2-3 płaskie łyżeczki herbaty liściastej
1 mały cukier wanilinowy
5 płaskich łyżek cukru lub karmel z tej porcji byle nie przepalony (wtedy jest ciemniejszy) lub miód (może mętnieć)
5 średnich liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
5 -10 goździków
8-10 suszonych śliwek ( pokrojone -dobre są wędzone )
parę rodzynek
skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
Całość zalewamy na 7-10 dni, możną dłużej następnie filtrujemy i możemy pic ... ja taki przefiltrowane nalew zaprawiam jeszcze do leżakowania pieczonym dębem
Kawał historii Podlasia
Taki najpowszechniejszy przepis to chyba ten z Hajnówki:
½ litra 50% - owego (może mieć więcej) alkoholu
1 torebka herbaty ekspresowej
1 cukier waniliowy mały – torebka
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 gożdzików
Ten jest dla mnie troszkę "przearomatyzowany" metodą prób i błędów dobrałem sobie troszkę inne proporcje robię przeważnie w "damach" :
5 litrów w/w alkoholu 60%
2-3 płaskie łyżeczki herbaty liściastej
1 mały cukier wanilinowy
5 płaskich łyżek cukru lub karmel z tej porcji byle nie przepalony (wtedy jest ciemniejszy) lub miód (może mętnieć)
5 średnich liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
5 -10 goździków
8-10 suszonych śliwek ( pokrojone -dobre są wędzone )
parę rodzynek
skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
Całość zalewamy na 7-10 dni, możną dłużej następnie filtrujemy i możemy pic ... ja taki przefiltrowane nalew zaprawiam jeszcze do leżakowania pieczonym dębem
Kawał historii Podlasia