Koniak Podlaski
: 06 gru 2016, 20:21
Na którejś nalewkowej grupie na FB znalazłam przepis na Koniak podlaski wstawiony przez Jarosława Haszka . Z tego co dziś czytam bardzo zbliżony innych napitków podlaskich. Troszkę zmniejszyłam moc tego trunku . Poniżej receptura tego co mam w butelkach . Bardzo dobre i ciekawe w smaku . Myślę, że następnym razem zmniejszę ilość cukru . Polecam
Koniak Podlaski
Składniki:
2 l spirytusu o mocy 53% (w oryginalnym przepisie było 65%, jednak ta moc nie dla mnie )
suszone śliwki - 12 szt - bez pestek, nie wędzone
rodzynki królewskie - 4 łyżki
1 laska wanilii
8 szt goździków
4 ziarna czarnego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 szklanki cukru
Śliwki kroimy w paski. Wanilie rozkrajemy, wyjmujemy łyżką nasionka. Pozostałe składniki korzenne tłuczemy w moździerzu . Wszystko wsypujemy do słoja. Z cukru robimy niezbyt ciemny karmel z dodatkiem odrobiny wody . Karmel dodajemy do słoika i wszystko zalewamy spirytusem.
Zakręcamy i odstawiamy słój na 4-8 dni codziennie mieszając . Po tym czasie nalewkę filtrujemy i butelkujemy. Nalewka powinna leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu minimum 6 tygodni . I tak powstaje Koniak Podlaski
S M A C Z N E G O ! ! !
Koniak Podlaski
Składniki:
2 l spirytusu o mocy 53% (w oryginalnym przepisie było 65%, jednak ta moc nie dla mnie )
suszone śliwki - 12 szt - bez pestek, nie wędzone
rodzynki królewskie - 4 łyżki
1 laska wanilii
8 szt goździków
4 ziarna czarnego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 szklanki cukru
Śliwki kroimy w paski. Wanilie rozkrajemy, wyjmujemy łyżką nasionka. Pozostałe składniki korzenne tłuczemy w moździerzu . Wszystko wsypujemy do słoja. Z cukru robimy niezbyt ciemny karmel z dodatkiem odrobiny wody . Karmel dodajemy do słoika i wszystko zalewamy spirytusem.
Zakręcamy i odstawiamy słój na 4-8 dni codziennie mieszając . Po tym czasie nalewkę filtrujemy i butelkujemy. Nalewka powinna leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu minimum 6 tygodni . I tak powstaje Koniak Podlaski
S M A C Z N E G O ! ! !