Kabanosy z łososia
: 07 lis 2016, 19:59
Kabanosy z łososia
Składniki:
Łosoś surowy – 90%
Pachwina – 10%
Przyprawa gotowa do kabanosów – 5g/kg
Sól do łososia – 12g/kg
Sól do pachwiny – 18g/kg
Jelita baranie rozmiar 20-22
Sposób wykonania:
Łososia kroimy w kostkę około 1x1 cm. Dodajemy sól. Mieszamy delikatnie, żeby nie rozgnieść
kawałków łososia. Pachwinę kroimy w kostki 3x3 cm. Zasalamy solą. Wszystko wkładamy do
lodówki na 12h. Po tym czasie pachwinę mielimy na sitku fi8. Łączymy z łososiem, dodajemy
przyprawę do kabanosów. Mieszamy wszystko bardzo delikatnie, aż składniki się połączą ze sobą.
Nadziewamy w jelita baranie. Wieszamy na kije na około 2h. Po tym czasie wkładamy do wędzarni
i osuszamy. Następnie wędzimy w temperaturze 50-55 st. do uzyskania koloru (u mnie trwało to
około 2,5h). Następnie podpiekamy w temperaturze 80-90 st. przez 20-30 minut.
Składniki:
Łosoś surowy – 90%
Pachwina – 10%
Przyprawa gotowa do kabanosów – 5g/kg
Sól do łososia – 12g/kg
Sól do pachwiny – 18g/kg
Jelita baranie rozmiar 20-22
Sposób wykonania:
Łososia kroimy w kostkę około 1x1 cm. Dodajemy sól. Mieszamy delikatnie, żeby nie rozgnieść
kawałków łososia. Pachwinę kroimy w kostki 3x3 cm. Zasalamy solą. Wszystko wkładamy do
lodówki na 12h. Po tym czasie pachwinę mielimy na sitku fi8. Łączymy z łososiem, dodajemy
przyprawę do kabanosów. Mieszamy wszystko bardzo delikatnie, aż składniki się połączą ze sobą.
Nadziewamy w jelita baranie. Wieszamy na kije na około 2h. Po tym czasie wkładamy do wędzarni
i osuszamy. Następnie wędzimy w temperaturze 50-55 st. do uzyskania koloru (u mnie trwało to
około 2,5h). Następnie podpiekamy w temperaturze 80-90 st. przez 20-30 minut.