Kiełbasa szynkowa by Andyandy
: 06 gru 2016, 23:00
Kiełbasa z „kiełbasy” By Andyandy
Skład: 12 kg ( 9 batonów po 1 kg )
Szynka 8 kg grube - kawałki krojone peklowane na sucho 17 gr / 1 kg
z dodatkiem kardamonu
Łopatka 1,5 kg - mielone drobnym sitem ( 2 )
Boczek 1,5 kg - mielony sito (4)
Wołowina 1 kg - mielone sito ( 2 )
Przyprawy:
Peklosól 16,5 gr / 1 kg farszu
Pieprz czarny grubo mielony 3 gr/ 1 kg
Pieprz Cayenne 1 gr / 4 kg
Przyprawa Gros-Kebab 6 gr / 4 kg ( tylko firmy Prymat )
Czosnek 4 gr / 1 kg ( 16 gr ) zmiksowany z wodą
Masę drobno zmieloną mieszamy osobno do wystąpienia kleistości razem z przyprawami stopniowo dodawanymi podczas mieszania, wodę z miksowanym czosnkiem dodajemy pod koniec mieszania. Grubsze kawałki szynki mieszamy osobno, aż zaczną kleić. Całość jeszcze raz mieszamy przed nabiciem w osłonki białkowe 65 mm.
Nabijamy dość ciasno batony po około 1280 gr. Osadzamy trzy godziny i wędzimy w temperaturze 50 st do koloru około trzech godzin. Parzymy w wodzie 72 st przez 50 min, następnie po lekkim ostygnięciu wkładamy do wędzarni 35 do 40 st na trzy godziny.
Podsuszenie kiełbasy w temperaturze pokojowej cztery do pocięciu dni.
download/file.php?mode=view&id=1341
Skład: 12 kg ( 9 batonów po 1 kg )
Szynka 8 kg grube - kawałki krojone peklowane na sucho 17 gr / 1 kg
z dodatkiem kardamonu
Łopatka 1,5 kg - mielone drobnym sitem ( 2 )
Boczek 1,5 kg - mielony sito (4)
Wołowina 1 kg - mielone sito ( 2 )
Przyprawy:
Peklosól 16,5 gr / 1 kg farszu
Pieprz czarny grubo mielony 3 gr/ 1 kg
Pieprz Cayenne 1 gr / 4 kg
Przyprawa Gros-Kebab 6 gr / 4 kg ( tylko firmy Prymat )
Czosnek 4 gr / 1 kg ( 16 gr ) zmiksowany z wodą
Masę drobno zmieloną mieszamy osobno do wystąpienia kleistości razem z przyprawami stopniowo dodawanymi podczas mieszania, wodę z miksowanym czosnkiem dodajemy pod koniec mieszania. Grubsze kawałki szynki mieszamy osobno, aż zaczną kleić. Całość jeszcze raz mieszamy przed nabiciem w osłonki białkowe 65 mm.
Nabijamy dość ciasno batony po około 1280 gr. Osadzamy trzy godziny i wędzimy w temperaturze 50 st do koloru około trzech godzin. Parzymy w wodzie 72 st przez 50 min, następnie po lekkim ostygnięciu wkładamy do wędzarni 35 do 40 st na trzy godziny.
Podsuszenie kiełbasy w temperaturze pokojowej cztery do pocięciu dni.
download/file.php?mode=view&id=1341