Strona 1 z 1

Szynka w całości z praski

: 08 gru 2016, 14:36
autor: Grzegorz Z.
Składniki:
- 1 szynka (w zależności od wielkości praski lub szynkowaru) - u mnie około 1,5kg
- peklosól - 18g/kg


Sposób wykonania:
Szynkę peklujemy na sucho. Dokładnie nacieramy ją peklosolą. Następnie nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Wkładamy do lodówki. Codziennie masujemy i przekładamy. Możemy też jeszcze dodatkowo ją potraktować patyczkiem do szaszłyków. Peklowanie przez 5 dni. Następnie pakujemy szynkę do praski lub szynkowaru, zamykamy i odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie parzymy. Ja parzyłem w wodzie o temperaturze 70 stopni do uzyskania w środku 68 stopni. Następnie studzimy w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki na 12h.

IMG_4562.JPG