Co dom to przepis na ten wyrób ... co do pochodzenia tej potrawy zdania uczonych są podzielone moim zdaniem to wschodnie rejony Polski nazwy funkcjonują przeróżne spotkałem się z Baba ziemniaczana, kugiel, bugaj, rejbak, pyrczok, kajzer, nagus, kućmok, kartoflak pewnie funkcjonuje jeszcze parę . Jak zwykle przy tego typu daniach myślę że powstało po prostu z biedy ... ziemniaki i cebula były praktycznie w każdej chacie jakieś skwarki, okrasa czy kawałek kiełbasy też się zawsze znalazły a jak nie to robiono bez ... pieczono przeważnie przy okazji wypieku chleba ... ale starczy tych wywodów płyniemy do brzegu
• 2kg ziemniaków
• 0,5kg przesmażonego mięsa wieprzowego-słonina, podgardle, boczek, skwarki, lub podsmażonej kiełbasy (lub jednego i drugiego generalnie to co było w domu)
• 3 średnie cebule
• 2 jajka
• 0,5 łyżeczki papryki ostrej
• 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
• troszkę gałki muszkatołowej
• ok. 200 g mąki (średnio 100 g na każdy kilogram ziemniaków)
• sól i pieprz do smaku
• pęczek natki pietruszki (opcjonalnie bo ładniej wygląda)
Ziemniaki ścieramy na tarce tak, jak do placków ziemniaczanych ( tę czynność można zmechanizować bo jest upierdliwa), dodajemy jajka, mąkę i mieszamy. Na patelni podsmażamy kiełbasę, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę, doprawioną przyprawami. Dodajemy do masy i mieszamy, pietruszkę kroimy drobno i mieszamy z resztą składników.
Formę do pieczenia ( blacha do ciasta, prodiż, keksówki ) smarujemy masłem lub smalcem i wysypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej formy wlewamy powstałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st C około 1 - 1,5 godziny, do suchego patyczka.
Potrawa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy stężeje - można wtedy ładnie i równo pokroić i odgrzewać w piekarniku lub na patelni.
Podajemy zawsze na gorąco u mnie obowiązkowo do popicia zimne zsiadłe mleko, kefir lub maślanka
https://youtu.be/JL3apZCLYEg?list=PLuD0IaCz6Q6OKYGS9AvUGTF9bMjZY84ZK
Baba ziemniaczana ; Kugel ; Rejbak
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda