Gołąbki z łososiem
: 09 gru 2016, 19:41
Ciekawe i smaczne danie,nadaje się na wigilię
Produkty
70 dag filetów z łososia bez skóry
sok z 1/2 cytryny
sos sojowy
pieprz cytrynowy
mała kapusta włoska
sól
2 cebule
4 łyżki oliwy
50 ml.bardzo wytrawnego białego wina
2-3 łyżki posiekanej kolendry /może być natka pietruszki /
1/2 l bulionu warzywnego /może być z kostki /
Filet osuszyć,pokroić w paski szerokości 2 cm i 4-5 cm długości.Skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym,posypać pieprzem cytrynowy.Odstawić na 30 min. do lodówki.
Liście kapusty oderwać,opłukać i włożyć do wrzącej,osolonej wody.Obgotować przez 5 min.Ostudzić,ściąć grube nerwy.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy na jasnozłoty kolor.Dodać wino i na wolnym ogniu gotować do odparowania płynu.Zdjąć z ognia,dodać posiekaną kolendrę,wymieszać.
Liście kapusty smarować masą cebulową,nałożyć łososia,uformować gołąbki
Gołąbki skropić oliwą.Ułożyć na wkładce do gotowania na parze,umieścić nad wrzącym bulionem.,goować pod przykryciem 20-30 min.
Podawać samodzielnie,lub z ziemniakami z dodatkiem sosu lub polane masełkiem lub olejem.Na fotce z sosem pomidorowym
Produkty
70 dag filetów z łososia bez skóry
sok z 1/2 cytryny
sos sojowy
pieprz cytrynowy
mała kapusta włoska
sól
2 cebule
4 łyżki oliwy
50 ml.bardzo wytrawnego białego wina
2-3 łyżki posiekanej kolendry /może być natka pietruszki /
1/2 l bulionu warzywnego /może być z kostki /
Filet osuszyć,pokroić w paski szerokości 2 cm i 4-5 cm długości.Skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym,posypać pieprzem cytrynowy.Odstawić na 30 min. do lodówki.
Liście kapusty oderwać,opłukać i włożyć do wrzącej,osolonej wody.Obgotować przez 5 min.Ostudzić,ściąć grube nerwy.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy na jasnozłoty kolor.Dodać wino i na wolnym ogniu gotować do odparowania płynu.Zdjąć z ognia,dodać posiekaną kolendrę,wymieszać.
Liście kapusty smarować masą cebulową,nałożyć łososia,uformować gołąbki
Gołąbki skropić oliwą.Ułożyć na wkładce do gotowania na parze,umieścić nad wrzącym bulionem.,goować pod przykryciem 20-30 min.
Podawać samodzielnie,lub z ziemniakami z dodatkiem sosu lub polane masełkiem lub olejem.Na fotce z sosem pomidorowym