Trochę inne placki ziemiaczane
: 11 gru 2016, 13:54
I - Placki fantazyjne:
1 kg ziemniaków.
2 jaja.
2 cebule.
2 ząbki czosnku.
2 łyżeczki mielonego kminku.
1/2 łyżeczki imbiru.
1 szklanka mąki.
1/2 szklanki mleka.
sól, pieprz.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, wymieszać z przyprawami. Smażyć na oliwie. Nakładać na patelnie łyżką ciasto, a jak się zetnie położyć na nim plasterek szynki, salami lub sera żółtego. Przykryć kolejną porcją ciasta i przewrócić na drugą stronę.
II - Placki Kresowe :
Zetrzeć 1 kg ziemniaków, odcisnąć, dodać 2 małe bułki namoczone w mleku, oraz 4 jaja, posolić , dobrze wymieszać. Usmażyć cienkie placki. Następnie usmażone plaski włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.Podawać z kwaśną śmietaną.
III - Placki czosnkowe :
2 kg startych i odciśniętych ziemniaków, wymieszać z dwoma startymi cebulami, zalać szklanką wrzącego mleka, wymieszać, dodać 20 dkg mąki, 4 jaja ,sól, pieprz.porządnie wymieszać, nasmażyć małych placków i podawać z kwaśną śmietaną zmiksowaną z dużą ilością czosnku.
IV - Placki cebulowe ::
Utrzeć ziemniaki, odcisnąć, dodać mąki, soli, i pieprzu. Namoczyć plastry cebuli w wodzie. Następnie kłaść małe porcje ciasta na rozgrzany olej, a na środku zatapiać odsączony krążek cebuli. Smażyć z dwóch stron na chrupiąco.
V - Placki myśliwskie p.Rusaka.
Masa ziemniaczana taka jak na tradycyjne placki.
Farsz - mięso wołowe, mięso wieprzowe, łój kruchy, zmielić i doprawić wg uznania. Smażyć na oleju na placek nałożyć placek z mięsa, przykryć drugim plackiem (ciastem) ziemniaczanym, smażyć na złoto. Po usmażeniu włożyć placki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 20 min.
1 kg ziemniaków.
2 jaja.
2 cebule.
2 ząbki czosnku.
2 łyżeczki mielonego kminku.
1/2 łyżeczki imbiru.
1 szklanka mąki.
1/2 szklanki mleka.
sól, pieprz.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, wymieszać z przyprawami. Smażyć na oliwie. Nakładać na patelnie łyżką ciasto, a jak się zetnie położyć na nim plasterek szynki, salami lub sera żółtego. Przykryć kolejną porcją ciasta i przewrócić na drugą stronę.
II - Placki Kresowe :
Zetrzeć 1 kg ziemniaków, odcisnąć, dodać 2 małe bułki namoczone w mleku, oraz 4 jaja, posolić , dobrze wymieszać. Usmażyć cienkie placki. Następnie usmażone plaski włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.Podawać z kwaśną śmietaną.
III - Placki czosnkowe :
2 kg startych i odciśniętych ziemniaków, wymieszać z dwoma startymi cebulami, zalać szklanką wrzącego mleka, wymieszać, dodać 20 dkg mąki, 4 jaja ,sól, pieprz.porządnie wymieszać, nasmażyć małych placków i podawać z kwaśną śmietaną zmiksowaną z dużą ilością czosnku.
IV - Placki cebulowe ::
Utrzeć ziemniaki, odcisnąć, dodać mąki, soli, i pieprzu. Namoczyć plastry cebuli w wodzie. Następnie kłaść małe porcje ciasta na rozgrzany olej, a na środku zatapiać odsączony krążek cebuli. Smażyć z dwóch stron na chrupiąco.
V - Placki myśliwskie p.Rusaka.
Masa ziemniaczana taka jak na tradycyjne placki.
Farsz - mięso wołowe, mięso wieprzowe, łój kruchy, zmielić i doprawić wg uznania. Smażyć na oleju na placek nałożyć placek z mięsa, przykryć drugim plackiem (ciastem) ziemniaczanym, smażyć na złoto. Po usmażeniu włożyć placki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 20 min.