Chiński olej chilli - wersja Polska
: 11 gru 2016, 21:00
Jest to bardzo popularny dodatek w chinach do dań, tyle wersji co u nas na bigos będziemy potrzebowali:
- papryczki ostre, różne odmiany (ilość x2 jak na zdjęciu)
- 4-5 ząbków anyżu
- kawałek kory cynamonowej
- 3-4 ząbki czosnku, koniecznie nasz Polski
- 4 łyżeczki soli
- kilka orzechów włoskich, ziemnych lub innych
- 3 goździki
- 500 ml oleju
Papryczki drobno blendujemy lub miksujemy na płatki, wrzucamy wszystkie składniki do słoika.
Olej mocno rozgrzewamy, ja dodatkowo wrzucam czosnek i chwilę trzymam aż zrobi się złoty i tym zalewam składniki.
Wszystko powinno przez chwilę "bulgotać" po paru dniach wyjmujemy korę i anyż.
Olej najlepszy jest po kilku dniach, możemy używać praktycznie do wszystkiego... smak i ostrość podrasuje nam każde danie, nawet zwykłe pyzy smakują inaczej.
Smacznego
- papryczki ostre, różne odmiany (ilość x2 jak na zdjęciu)
- 4-5 ząbków anyżu
- kawałek kory cynamonowej
- 3-4 ząbki czosnku, koniecznie nasz Polski
- 4 łyżeczki soli
- kilka orzechów włoskich, ziemnych lub innych
- 3 goździki
- 500 ml oleju
Papryczki drobno blendujemy lub miksujemy na płatki, wrzucamy wszystkie składniki do słoika.
Olej mocno rozgrzewamy, ja dodatkowo wrzucam czosnek i chwilę trzymam aż zrobi się złoty i tym zalewam składniki.
Wszystko powinno przez chwilę "bulgotać" po paru dniach wyjmujemy korę i anyż.
Olej najlepszy jest po kilku dniach, możemy używać praktycznie do wszystkiego... smak i ostrość podrasuje nam każde danie, nawet zwykłe pyzy smakują inaczej.
Smacznego