Strona 1 z 1

Chiński olej chilli - wersja Polska

: 11 gru 2016, 21:00
autor: tier
Jest to bardzo popularny dodatek w chinach do dań, tyle wersji co u nas na bigos :D będziemy potrzebowali:

- papryczki ostre, różne odmiany (ilość x2 jak na zdjęciu)
- 4-5 ząbków anyżu
- kawałek kory cynamonowej
- 3-4 ząbki czosnku, koniecznie nasz Polski :D :lol:
- 4 łyżeczki soli
- kilka orzechów włoskich, ziemnych lub innych
- 3 goździki
- 500 ml oleju

i_DSCN9988.JPG

DSCN0003.JPG


Papryczki drobno blendujemy lub miksujemy na płatki, wrzucamy wszystkie składniki do słoika.

i_DSCN9994.JPG


Olej mocno rozgrzewamy, ja dodatkowo wrzucam czosnek i chwilę trzymam aż zrobi się złoty i tym zalewam składniki.

i_DSCN9997.JPG


Wszystko powinno przez chwilę "bulgotać" po paru dniach wyjmujemy korę i anyż.

i_DSCN0001.JPG
i_DSCN0004.JPG


Olej najlepszy jest po kilku dniach, możemy używać praktycznie do wszystkiego... smak i ostrość podrasuje nam każde danie, nawet zwykłe pyzy smakują inaczej. 8-)

i_DSCN0006.JPG


Smacznego :D :twisted:

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

: 11 gru 2016, 21:52
autor: Sla100
O prosze a tu nawet mamy orginal takiego oto sosu :D :D :D

IMG_20161211_204143.jpg

IMG_20161211_204325.jpg

IMG_20161211_204333.jpg

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

: 11 gru 2016, 22:00
autor: Anuś
Mój robiony dzisiaj .. jeszcze ciepły :D dodałam pistacje, jutro wersja druga, tym razem z ziemnymi. Wszystkie składniki drobno pokrojone. Wersja kolegi Tiera chyba lepsza, bo składniki zmiksowane. :D
P1050268.JPG

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

: 11 gru 2016, 22:02
autor: tier
Sylwek, No to już wiesz na co czekamy na zlocie :D Anuś :D jest OK.

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

: 11 gru 2016, 22:04
autor: Roger
No powiem Ci Przemek że to jest inspiracja do tej pory macerowałem na zimno i nie wpadłem na zalanie gorącym olejem co w sumie jest logiczne ... "o ja głupia nimfomanka" ... Brawo Ty ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

: 11 gru 2016, 22:53
autor: bwie
Przemek, fajna inspiracja, lubię takie rzeczy, przepis dodany do listy ciekawych pomysłów 8-)