Wątróbka z dzika po myśliwsku.
: 13 gru 2016, 10:48
60 dkg wątroby z dzika, sadło z dzika, 50 dkg cebuli, mąka, pieprz mielony, liść laurowy, i po kilka ziarenek , ziela angielskiego,jałowca.
Wątrobę wytrzeć do sucha, pokroić w plastry 1 cm grubości,rozbić lekko tłuczkiem. Posypać pieprzem i rozdrobnionymi przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godz. Następnie oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na stopionym sadle. Na tej samej patelni podsmażyć cebule pokrojoną w talarki (do zeszklenia) . Całość wątróbki, cebuli, przypraw i tłuszczu przełożyć do rondla, podlać przegotowaną wodą dusić uzupełniając wyparowany sos na małym ogniu ok 1,5 godz, tak aby cebula rozpłyneła się w sosie. Podawać jako danie główne z ziemniakami i surówką. Solić na talerzu.
Wątrobę wytrzeć do sucha, pokroić w plastry 1 cm grubości,rozbić lekko tłuczkiem. Posypać pieprzem i rozdrobnionymi przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godz. Następnie oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na stopionym sadle. Na tej samej patelni podsmażyć cebule pokrojoną w talarki (do zeszklenia) . Całość wątróbki, cebuli, przypraw i tłuszczu przełożyć do rondla, podlać przegotowaną wodą dusić uzupełniając wyparowany sos na małym ogniu ok 1,5 godz, tak aby cebula rozpłyneła się w sosie. Podawać jako danie główne z ziemniakami i surówką. Solić na talerzu.