"Domowy" kociołek
: 13 gru 2016, 15:07
Do wiosny i sezonu kociołkowego sporo czasu a jeść się chce Propozycja kociołka z piekarnika.Pomysł przyszedł w czasie zastanawiania się jak wykorzystać pozostały z obiadu sos z kaczki "na dziko"
Składniki;
kilka żołądków drobiowych / w tym wypadku z gęsi /
pasek żeberek pociętych w porcje
sos z pod pieczeni
cebula szalotka
cebula czerwona .mogą być i inne odmiany cebuli/
papryka czerwona
papryka chili
warzywa :marchewka,seler,pietruszka,por,ziemniaki
liść laurowy,pieprz ziarnisty,ziele angielski,jałowiec
kumin zmielony,rodzimy kminek w nasionkach,sos chili,czubryca,mielona kolendra,łyżeczka miodu
Dodatkowo użyłem gruzińskiego sosu śliwkowego
Żołądki kroimy na spore kawałki,żeberka na porcje,warzywa kroimy w plasterki,ziemniaki w sporą kostkę.Wrzucamy składniki do miski,dodajemy przyprawy,sosy i dokładnie mieszamy.
Wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego,kociołka żeliwnego,garnka ze szczelną pokrywką lub naczynia ceramicznego /tak w
moim przypadku/,zalewamy sosem z pod pieczeni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150-180 st.
Trzymamy do uzyskania miękkości wszystkich składników.
Podajemy z kapustą kiszoną,ogórkami kiszonymi lub innymi marynatami.Planowałem dodać kapustę do dudzenia,ale się nie zmieścił,więc była osobno skropiona olejem lnianym,i posypana pieprzem i papryczką chili.
Składniki;
kilka żołądków drobiowych / w tym wypadku z gęsi /
pasek żeberek pociętych w porcje
sos z pod pieczeni
cebula szalotka
cebula czerwona .mogą być i inne odmiany cebuli/
papryka czerwona
papryka chili
warzywa :marchewka,seler,pietruszka,por,ziemniaki
liść laurowy,pieprz ziarnisty,ziele angielski,jałowiec
kumin zmielony,rodzimy kminek w nasionkach,sos chili,czubryca,mielona kolendra,łyżeczka miodu
Dodatkowo użyłem gruzińskiego sosu śliwkowego
Żołądki kroimy na spore kawałki,żeberka na porcje,warzywa kroimy w plasterki,ziemniaki w sporą kostkę.Wrzucamy składniki do miski,dodajemy przyprawy,sosy i dokładnie mieszamy.
Wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego,kociołka żeliwnego,garnka ze szczelną pokrywką lub naczynia ceramicznego /tak w
moim przypadku/,zalewamy sosem z pod pieczeni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150-180 st.
Trzymamy do uzyskania miękkości wszystkich składników.
Podajemy z kapustą kiszoną,ogórkami kiszonymi lub innymi marynatami.Planowałem dodać kapustę do dudzenia,ale się nie zmieścił,więc była osobno skropiona olejem lnianym,i posypana pieprzem i papryczką chili.