Poprawione peklowanie według tabeli Dziadka
: 14 gru 2016, 10:29
Witam.
Dziadek poprawił swoją tabelę i podaje skład procentowy solanki dla mniej słonolubnych.
Peklowanie mokre zmodyfikowane – zredukowana słoność - autor Dziadek
DZIADEK:.Co do mieszanki peklującej robię dla siebie 40-45% sól + 55-60% peklosól, jak się zapomnę to samą peklosól -----------------
.Zaprezentowane dawki gwarantują przepeklowanie i słoność wędzonek do przyjęcia i dla tych co lubią wyrób mniej słony .pod warunkiem przestrzegania określonych zasad peklowania. Nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,.2 kg. Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa.,
Czas peklowania 1 dzień – 24 godz.
Stężenie solanki ok 16 % według wskazań solomierza tj. ok. 1,80 - 1,90 kg peklosoli na 10 L wody.
- nastrzyk 4 – 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 –35%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu.
Peklowanie 2 dni
Stężenie solanki ok. 15% wg. wskazań solomierza. tj. ok.1,70 – 1,80kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 –30%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 3 dni
Stężenie solanki ok.14% wg .wskazań solomierza tj.ok.1,50-1,60 kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 %
dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 4 dni
Stężenie solanki ok. 12.50 % wg. wskazań solomierza tj. ok.1,25- 1.30 kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi
mięsa
Peklowanie 5 dni
Stężenie solanki ok.11,50% według wskazań solomierza tj.ok.1,15- 1,20 kg peklosoli na 10 L wody,
Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa
Peklowanie 6 dni
Stężenie solanki ok.11 – %według wskazań solomierza tj ok.1,10- 1,15kg peklosoli na 10L wody
Nastrzyk 1 – 1,4 strzykawki 60 ml. tj. ok. 7 - 10% do wagi mięsa
Peklowanie 7 dni
Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa
Peklowanie 8 - 10 dni
Stężenie solanki 9,00 %- według wskazań solomierza tj. ok. 0,90 – 0,95kg peklosoli na 10 L
Nastrzyk 1-1,2strzykawki 60 ml. tj. ok. 6- 7 % do wagi mięsa
Peklowanie 11 - 14 dni
Stężenie solanki 8,00 %- według wskazań solomierza tj .ok. 0,80 – 0,85kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 1 strzykawka 60ml. tj. około 6-7% do wagi mięsa
Temperatura peklowania 4 – 8 st
Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 10 min do 30 min
Czas ociekania od 12 do 24 godz
Dawki mieszanki do peklowania jak i czasy to propozycja dalej do testowania
PRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. peklując w podwyższonej temperaturze należy co 1 – 2 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa w przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.. Peklowanie można jeszcze bardziej przyśpieszyć bez tych zawiłości i tylko z jednym typem solanki, ale do tego potrzebne są już wspomagacze – a więc chemia a nie każdy na to się godzi.. a było by to też nie zgodne z ideą tej strony. Pozdrawiam
Dziadek poprawił swoją tabelę i podaje skład procentowy solanki dla mniej słonolubnych.
Peklowanie mokre zmodyfikowane – zredukowana słoność - autor Dziadek
DZIADEK:.Co do mieszanki peklującej robię dla siebie 40-45% sól + 55-60% peklosól, jak się zapomnę to samą peklosól -----------------
.Zaprezentowane dawki gwarantują przepeklowanie i słoność wędzonek do przyjęcia i dla tych co lubią wyrób mniej słony .pod warunkiem przestrzegania określonych zasad peklowania. Nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,.2 kg. Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa.,
Czas peklowania 1 dzień – 24 godz.
Stężenie solanki ok 16 % według wskazań solomierza tj. ok. 1,80 - 1,90 kg peklosoli na 10 L wody.
- nastrzyk 4 – 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 –35%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu.
Peklowanie 2 dni
Stężenie solanki ok. 15% wg. wskazań solomierza. tj. ok.1,70 – 1,80kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 –30%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 3 dni
Stężenie solanki ok.14% wg .wskazań solomierza tj.ok.1,50-1,60 kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 %
dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 4 dni
Stężenie solanki ok. 12.50 % wg. wskazań solomierza tj. ok.1,25- 1.30 kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi
mięsa
Peklowanie 5 dni
Stężenie solanki ok.11,50% według wskazań solomierza tj.ok.1,15- 1,20 kg peklosoli na 10 L wody,
Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa
Peklowanie 6 dni
Stężenie solanki ok.11 – %według wskazań solomierza tj ok.1,10- 1,15kg peklosoli na 10L wody
Nastrzyk 1 – 1,4 strzykawki 60 ml. tj. ok. 7 - 10% do wagi mięsa
Peklowanie 7 dni
Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa
Peklowanie 8 - 10 dni
Stężenie solanki 9,00 %- według wskazań solomierza tj. ok. 0,90 – 0,95kg peklosoli na 10 L
Nastrzyk 1-1,2strzykawki 60 ml. tj. ok. 6- 7 % do wagi mięsa
Peklowanie 11 - 14 dni
Stężenie solanki 8,00 %- według wskazań solomierza tj .ok. 0,80 – 0,85kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 1 strzykawka 60ml. tj. około 6-7% do wagi mięsa
Temperatura peklowania 4 – 8 st
Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 10 min do 30 min
Czas ociekania od 12 do 24 godz
Dawki mieszanki do peklowania jak i czasy to propozycja dalej do testowania
PRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. peklując w podwyższonej temperaturze należy co 1 – 2 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa w przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.. Peklowanie można jeszcze bardziej przyśpieszyć bez tych zawiłości i tylko z jednym typem solanki, ale do tego potrzebne są już wspomagacze – a więc chemia a nie każdy na to się godzi.. a było by to też nie zgodne z ideą tej strony. Pozdrawiam