SUDŻYK
: 14 gru 2016, 19:08
Dagestańska kiełbasa wołowo-słoninowa ,w jelicie wołowym.
Skład.
Mięso wołowe nie ścięgniste 75%
Słonina twarda 25%
Mięso w kawałkach peklujemy peklosolą dawką 25 gr na 1 kg mięsa przez 5 dni.
Słoninę w kawałku solimy solą w dawce 25 gr na 1 kg i z miesem do lodówki.
Wołowinę mielimy przez sitko nr 4 i łaczymy zę słoniną podmrożoną i pokrojoną w kostkę o boku ok. 5 mm,do masy dodajemy
cukier 2 gr
pieprz mielony2 gr
kardamon mielony 0.5 gr
przyprawy podane w dawce na 1 kg masy,nie dodajemy wody !.
Po wymieszaniu napełniamy w jelita wołowe wiankowe.
Po napełnieniu dociskamy powstałe wianki deską i kładziemy ciężarek żeby kiełbasa się spłaszczyła.Podsuszamy
Skład.
Mięso wołowe nie ścięgniste 75%
Słonina twarda 25%
Mięso w kawałkach peklujemy peklosolą dawką 25 gr na 1 kg mięsa przez 5 dni.
Słoninę w kawałku solimy solą w dawce 25 gr na 1 kg i z miesem do lodówki.
Wołowinę mielimy przez sitko nr 4 i łaczymy zę słoniną podmrożoną i pokrojoną w kostkę o boku ok. 5 mm,do masy dodajemy
cukier 2 gr
pieprz mielony2 gr
kardamon mielony 0.5 gr
przyprawy podane w dawce na 1 kg masy,nie dodajemy wody !.
Po wymieszaniu napełniamy w jelita wołowe wiankowe.
Po napełnieniu dociskamy powstałe wianki deską i kładziemy ciężarek żeby kiełbasa się spłaszczyła.Podsuszamy