Moje rolmopsy
: 16 gru 2016, 19:27
5 filetów śledzi solonych.
musztarda
ogórek kiszony,obrany,pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w słupki
ogórki kanapkowe /u mnie wykonane przez Marysies,można użyć firmy "Roleski"/
wykałaczki
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
2 cebule
1/2 cytryny
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren pieprzu kolorowego
łyżeczka gorczycy
łyżeczka cukru
Śledzi nie moczymy tylko opłukujemy pod bieżącą wodą.
Gotujemy zalewę dodając pokrojone w piórka cebule,wszystkie przyprawy i sok z cytryny.
Filety formujemy odcinając ewentualne nierówności,smarujemy musztardą,posypujemy pieprzem,układamy pasek ogórka kanapkowego,na początku fileta słupek ogórka i kilka piórek cebuli.Zwijamy i spinamy wykałaczkami.
Zwinięte rolmopsy układamy w słoju,zalewamy letnią zalewą i do lodówki.Za tydzień będą na stole.
Podaję przekrojone w poprzek na połówki w towarzystwie grzybków marynowanych i innych marynat.
musztarda
ogórek kiszony,obrany,pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w słupki
ogórki kanapkowe /u mnie wykonane przez Marysies,można użyć firmy "Roleski"/
wykałaczki
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
2 cebule
1/2 cytryny
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren pieprzu kolorowego
łyżeczka gorczycy
łyżeczka cukru
Śledzi nie moczymy tylko opłukujemy pod bieżącą wodą.
Gotujemy zalewę dodając pokrojone w piórka cebule,wszystkie przyprawy i sok z cytryny.
Filety formujemy odcinając ewentualne nierówności,smarujemy musztardą,posypujemy pieprzem,układamy pasek ogórka kanapkowego,na początku fileta słupek ogórka i kilka piórek cebuli.Zwijamy i spinamy wykałaczkami.
Zwinięte rolmopsy układamy w słoju,zalewamy letnią zalewą i do lodówki.Za tydzień będą na stole.
Podaję przekrojone w poprzek na połówki w towarzystwie grzybków marynowanych i innych marynat.