Strona 1 z 1

Śledzie z czosnkiem i majerankiem

: 16 gru 2016, 19:40
autor: Kruszynka
Filety śledziowe
czosnek
majeranek
pieprz
olej
006.JPG

Czosnek drobno kroimy a następnie ucieramy z majerankiem.Dla lepszego efektu dodaję kilka kropli oliwy z chili.Z czosnku i majeranku powstaje coś w rodzaju pasty.
Filety kroimy na odpowiednie kawałki,pieprzymy,smarujemy pastą z czosnkiem i majerankiem.Składamy po dwa.Możemy spiąć wykałaczkami.
Układamy w słoju,zalewamy olejem.
007.JPG


Te śledzie robię najczęściej na Wielkanoc.W tym roku i na Wigilię trafiły :D

004.JPG

To różowe obok śledzi to wędzona rolada z łososia.Żeby nie było że mortadelą na wigilię się raczę :naughty:

Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem

: 18 gru 2016, 11:01
autor: Ela K.
Kaziu ile wcześniej zrobić, żeby były dobre i ile mogą postać po zrobieniu?

Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem

: 25 gru 2016, 14:34
autor: Kruszynka
Ela K. pisze:Kaziu ile wcześniej zrobić, żeby były dobre i ile mogą postać po zrobieniu?


Minimum trzy dni powinny postać żeby nabrały pełnię smaku.
10 dni na pewno powinny wytrzymać a może i dłużej.Czosnek konserwuje :D

Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem

: 25 gru 2016, 22:14
autor: AndrzejK
Kaziku , te śledzie mamy w tym roku na Święta . Są pyszne , majeranek to jest to :D o czosnku nie wspomnę :D


Pozdrawiam serdecznie

Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem

: 25 gru 2016, 23:35
autor: Roger
Ja generalnie na śledzie wigilijne preferuje czosnek zamiast cebuli i zioła plus dobry olej typu rzepak lub lniany ... to moje smaki olejowe reszta jest raczej mocno kwaśna ;)

Tapniete z GT-I9500