Szczupak pieczony z warzywami.
: 17 gru 2016, 19:48
Szczupak.....tu 1,5 kg
Nadzienie
mięso szczupaka
dwie bułki namoczone w mleku
dwa żółtka
koperek drobno posiekany
szalotka pokrojona w kosteczkę
kawałek pora pokrojony w krążki
łyżka masła
sól,pieprz,gałka muszkatołowa,szczypta cukru.
Warzywa
dwa bakłażany pokrojone w dużą kostkę
cukinia pokrojona w półplasterki
czerwona cebula pokrojona w ósemki
szalotka pokrojona w półplasterki
czerwona,zielona,żółta papryka pokrojona w paski
ostra papryczka drobno pokrojona
bulwa kopru włoskiego pokrojona w grubą kostkę
pomidory
sól,pieprz,zioła ,sos chili,sos śliwkowy /może być jakiś inny słodko-kwaśny na ten przykład/
białe wino,oliwa.
Warzywa układamy w brytfannie,polewamy sosami,oliwą,dodajemy zioła,mieszamy,wkładamy do piekarnika ..150 st.
Szczupaka golimy.odcinamy głowę /można do zamrażarki na zupkę rybną razem z kręgosłupem /,ostrożnie zdejmujemy skórę szczupaczka odcinając ogon ze skórą za płetwą odbytową.
Oddzielamy mięso od kręgosłupa.
Szalotkę i pora szklimy na łyżce masła.
Mięso,odciśnięte bułki,zeszkloną cebulkę mielemy dwa razy.
Dodajemy dwa żółtka,siekany koperek,sól,pieprz,gałkę muszkatołową,szczyptę cukru.
Mieszamy.Jeżeli nadzienie za rzadkie,dodajemy bułkę tartą,jeżeli za ścisłe,dolewamy mleko.
Nadziewamy skórę,zaszywamy,formujemy tuszkę.
Wyjmujemy z piekarnika warzywa,mieszamy,dolewamy wino.Na warzywach układamy tuszkę szczupaka i świeże zioła /np.rozmaryn,oregano itp./
Wkładamy do piekarnika na 45 min.
Po wyjęciu upieczonej rybki kroimy ją w plastry i podajemy wraz z warzywami.
W moim wypadku podałem wraz z podsmażoną sałatą rzymską i glazurowaną marchewką,posypanymi prażonymi nasionami i orzechami.Do tego zimny sos chrzanowy.
Tak przygotowanego szczupaka można też zrobić w galarecie np.na kolację wigilijną.
Nadzienie
mięso szczupaka
dwie bułki namoczone w mleku
dwa żółtka
koperek drobno posiekany
szalotka pokrojona w kosteczkę
kawałek pora pokrojony w krążki
łyżka masła
sól,pieprz,gałka muszkatołowa,szczypta cukru.
Warzywa
dwa bakłażany pokrojone w dużą kostkę
cukinia pokrojona w półplasterki
czerwona cebula pokrojona w ósemki
szalotka pokrojona w półplasterki
czerwona,zielona,żółta papryka pokrojona w paski
ostra papryczka drobno pokrojona
bulwa kopru włoskiego pokrojona w grubą kostkę
pomidory
sól,pieprz,zioła ,sos chili,sos śliwkowy /może być jakiś inny słodko-kwaśny na ten przykład/
białe wino,oliwa.
Warzywa układamy w brytfannie,polewamy sosami,oliwą,dodajemy zioła,mieszamy,wkładamy do piekarnika ..150 st.
Szczupaka golimy.odcinamy głowę /można do zamrażarki na zupkę rybną razem z kręgosłupem /,ostrożnie zdejmujemy skórę szczupaczka odcinając ogon ze skórą za płetwą odbytową.
Oddzielamy mięso od kręgosłupa.
Szalotkę i pora szklimy na łyżce masła.
Mięso,odciśnięte bułki,zeszkloną cebulkę mielemy dwa razy.
Dodajemy dwa żółtka,siekany koperek,sól,pieprz,gałkę muszkatołową,szczyptę cukru.
Mieszamy.Jeżeli nadzienie za rzadkie,dodajemy bułkę tartą,jeżeli za ścisłe,dolewamy mleko.
Nadziewamy skórę,zaszywamy,formujemy tuszkę.
Wyjmujemy z piekarnika warzywa,mieszamy,dolewamy wino.Na warzywach układamy tuszkę szczupaka i świeże zioła /np.rozmaryn,oregano itp./
Wkładamy do piekarnika na 45 min.
Po wyjęciu upieczonej rybki kroimy ją w plastry i podajemy wraz z warzywami.
W moim wypadku podałem wraz z podsmażoną sałatą rzymską i glazurowaną marchewką,posypanymi prażonymi nasionami i orzechami.Do tego zimny sos chrzanowy.
Tak przygotowanego szczupaka można też zrobić w galarecie np.na kolację wigilijną.