Wyrób pracochłonny, ale warty zrobienia.
- 1 kg łopatka
- 0,7 kg podgardle (bez gruczołów)
- 0,5 kg boczek
- 0,2 słonina
Mięso peklowane 18g/1kg słonina solona. Dodatkowo:
- 0,2 słonina krojona w drobną kostkę
- 0,5 l lodowatej wody
- 40 g pistacje
- papryka ostra 4 g
- papryka słodka 5 g
- kolendra mielona 2 g
- gorczyca mielona 2 g
- pieprz biały 2 g
- gałka 0,5 g
- sól 5 g
- mleko w proszku 50 g
- osłonki białkowe fi 100mm
(przyprawy możemy zwiększyć papryka ostra 10 g, gałka 2 g, mleko w proszku 70-100 g, pistacje 50-60 g)
Mięso zmielone dwa razy na sitku 3 mm następnie blendowanie z dodatkiem wody i przypraw (wodę dodawałem w kilku partiach)
I po dokładnym zblendowaniu, zajęło mi to na spokojnie ok 1 h. dodajemy pistacje i słoninę. Nadziewamy w osłonki.
Osadzałem w lodówce ok 12h, później wędzenie 5-6 godzin, parzymy do uzyskania w środku 68-69 C ( u mnie trwało to jakieś 4-4,5 h)
Gotowy wyrób
Smacznego!
Mortadela bolońska wg. tiera
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Mortadela bolońska wg. tiera
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mortadela bolońska wg. tiera
Moja mama to Mortadeli robila nam schabowe A la
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Mortadela bolońska wg. tiera
Przemek bardzo ładny wyrób ...
A te pistacje to majtersztyk dla teściowej na tego drugiego zęba ... ale nie na tego co boli tylko na tego do otwierania piwa
Tapniete z GT-I9500
A te pistacje to majtersztyk dla teściowej na tego drugiego zęba ... ale nie na tego co boli tylko na tego do otwierania piwa
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Mortadela bolońska wg. tiera
Tier, małe pytanko - czy dawka 18g peklosoli i 5g soli, to nie za dużo? Kiełbasy parzone solę max 19g/kg
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Mortadela bolońska wg. tiera
Tutaj dochodzi jeszcze 0,5l wody więc sól trzeba uzupełnić na słoność ok.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Mortadela bolońska wg. tiera
Dzięki za wyjaśnienie! Mam wielką ochotę na mortadelę i będę ją robił (jak zamówię odpowiednią osłonkę, w hurtowni gdzie robię zakupy proponują mi zwój osłonki 100mm/300m ) tylko bez słoniny. Myślę nad papryką blanszowaną słodką i ostrą.