Kaszanka Gonza
: 08 lis 2016, 9:54
Nie ma to jak domowa kaszanka. Ja kaszankę robię używając kaszy jęczmiennej.Przeważnie używam mieszanki kasz (perłowa, wiejska) grubej i sredniej, w jakiej proporcji to już od Was zależy. Ja daję przewagę grubych.No to po kolei.
SKŁADNIKI.
- głowa wieprzowa ( jak nie ma, to nie )
- 2-3 nóżki wieprzowe
- 2kg skórek (te muszą być )
- 2kg podgardla
- możemy dać podroby (płucka, serca, wątrobę - nie za dużo bo może dać goryczkę)
- jak mamy jakieś skrawki mięsa, też się przydadzą
- 1kg cebuli
- parę ziemniaków
- 2-2,5kg kaszy jęczmiennej
- 1,5 l krwi nie solonej.Jak nie mamy świeżej, możemy użyć w proszku.
Przyprawy:
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz ziołowy
- sól
Do garnka wkładam jakąś kratkę albo kamień do pizzy, żeby mięso nie leżało bezpośrednio na dnie. Głowiznę,nóżki,skórki,podroby,okrawki,liście laur.,ziele angielskie, pieprz ziarnisty zalać wodą tak aby przykryć i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy do przestygnięcia.
Czas na kaszę. Żeby się nie bawić w odliczanie, przecedzanie rosołu powstałego z gotujących składników, kaszę wsypuję w rajstopy i wkładam do rosołu. Kasza przyjmie tyle rosołu ile potrzebuje.Oczywiście podstawki i kamienia do pizzy nie wyjmuję.Zapobiegnie to przypaleniu kaszy.
Tak to wygląda.
Jak się nam kasza parzy w międzyczasie obieram mięso z kości, podsamżam cebulę i obieram ziemniaki.Pamietać należy aby bardzo dobrze zeszklic cebulę !!!
Wszystkie te składniki przepuszczam przez maszynkę na siatce 4mm.Kasza nam się ugotowała, więc wkładam do naczynia, które pomieści wszystkie składniki.
Kasza częsciowo jeszcze w rajstopie
Po włożeniu wszystkich składników do GN-a (w moim przypadku) , ważę i dodaję 18g/kg soli , 2g/kg pieprzu czarnego , 1g/kg pieprzu ziołowego , 1g/kg majeranku.Wszystko dokładnie mieszam dodaję krew na końcu i znowu dokładnie mieszam. Czemu nie daję krwi od razu ? Bo po dodaniu przypraw i wymieszaniu mogę spróbować farszu i ewentualnie skorygować co nie co. Z krwią świeżą te próbowanie mi nie podchodzi . Gdy wszystko dokładnie wymieszane pozostaje nadziewanie i odparzenie nadzianej kaszanki. Ja wrzucam do wody 80*C i parzę 40-50 minut ze względu na dodane surowe ziemniaki.
Smacznego
SKŁADNIKI.
- głowa wieprzowa ( jak nie ma, to nie )
- 2-3 nóżki wieprzowe
- 2kg skórek (te muszą być )
- 2kg podgardla
- możemy dać podroby (płucka, serca, wątrobę - nie za dużo bo może dać goryczkę)
- jak mamy jakieś skrawki mięsa, też się przydadzą
- 1kg cebuli
- parę ziemniaków
- 2-2,5kg kaszy jęczmiennej
- 1,5 l krwi nie solonej.Jak nie mamy świeżej, możemy użyć w proszku.
Przyprawy:
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz ziołowy
- sól
Do garnka wkładam jakąś kratkę albo kamień do pizzy, żeby mięso nie leżało bezpośrednio na dnie. Głowiznę,nóżki,skórki,podroby,okrawki,liście laur.,ziele angielskie, pieprz ziarnisty zalać wodą tak aby przykryć i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy do przestygnięcia.
Czas na kaszę. Żeby się nie bawić w odliczanie, przecedzanie rosołu powstałego z gotujących składników, kaszę wsypuję w rajstopy i wkładam do rosołu. Kasza przyjmie tyle rosołu ile potrzebuje.Oczywiście podstawki i kamienia do pizzy nie wyjmuję.Zapobiegnie to przypaleniu kaszy.
Tak to wygląda.
Jak się nam kasza parzy w międzyczasie obieram mięso z kości, podsamżam cebulę i obieram ziemniaki.Pamietać należy aby bardzo dobrze zeszklic cebulę !!!
Wszystkie te składniki przepuszczam przez maszynkę na siatce 4mm.Kasza nam się ugotowała, więc wkładam do naczynia, które pomieści wszystkie składniki.
Kasza częsciowo jeszcze w rajstopie
Po włożeniu wszystkich składników do GN-a (w moim przypadku) , ważę i dodaję 18g/kg soli , 2g/kg pieprzu czarnego , 1g/kg pieprzu ziołowego , 1g/kg majeranku.Wszystko dokładnie mieszam dodaję krew na końcu i znowu dokładnie mieszam. Czemu nie daję krwi od razu ? Bo po dodaniu przypraw i wymieszaniu mogę spróbować farszu i ewentualnie skorygować co nie co. Z krwią świeżą te próbowanie mi nie podchodzi . Gdy wszystko dokładnie wymieszane pozostaje nadziewanie i odparzenie nadzianej kaszanki. Ja wrzucam do wody 80*C i parzę 40-50 minut ze względu na dodane surowe ziemniaki.
Smacznego