Czernina
: 18 gru 2016, 12:43
Kolejna kontrowersyjna zupa.Albo się ją lubi,albo ..... .Trudno sobie bez niej wyobrazić kuchnie regionalne Kaszub,Wielkopolski czy też Mazowsza.Podaję wersję najczęściej gotowaną na Kaszubach.
Potrzebne są :
Podroby i elementy /skrzydła,szyjka /z kaczki lub gęsi .W mojej wersji skrzydło z gęsi,żołądki gęsie,dwa udka kacze.
Krew z kaczki lub gęsi
Warzywa na wywar,marchew,seler,cebula z dwoma gożdzikami,pietruszka.
Suszone owoce,gruszki,śliwki i jabłka /po Kaszubsku brzad/
Kompot z drylowanymi wiśniami.
Łyżka miodu.
Sól,pieprz,liść laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego,pieprzu czarnego,jałowca.
Z podrobów,przypraw i warzyw gotujemy wywar,powoli jak rosół.
Warzywa i mięso wyjmujemy po ugotowaniu.Warzywa kroimy w talarki i część dodajemy do wywaru.Mięso z elementów oddzielamy od kości.żołądki kroimy w paski.
Do wywaru dodajemy suszone owoce,gotujemy chwilę .Do miseczki wlewamy krew i trochę wywaru.Mieszamy razem by rozbić ewentualne skrzepy.Wlewamy do wywaru,dodajemy mięso,łyżkę miodu.Pod koniec gotowania dodajemy kompot wiśniowy.Doprawiamy pieprzem i solą.Jeżeli za mało kwaśna dodajemy sok z cytryny.Smak musi być słodko kwaśny.
Do gotującej się zupy możemy dodać kluseczki półfrancuskie.
Jeszcze rada,zupa jest kontrowersyjna i często linia podziału przebiega wzdłuż stołu rodzinnego.Ja sobie radzę w ten sposób,że wywar dzielę na dwie części.Na tej drugiej gotuję krupnik
Potrzebne są :
Podroby i elementy /skrzydła,szyjka /z kaczki lub gęsi .W mojej wersji skrzydło z gęsi,żołądki gęsie,dwa udka kacze.
Krew z kaczki lub gęsi
Warzywa na wywar,marchew,seler,cebula z dwoma gożdzikami,pietruszka.
Suszone owoce,gruszki,śliwki i jabłka /po Kaszubsku brzad/
Kompot z drylowanymi wiśniami.
Łyżka miodu.
Sól,pieprz,liść laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego,pieprzu czarnego,jałowca.
Z podrobów,przypraw i warzyw gotujemy wywar,powoli jak rosół.
Warzywa i mięso wyjmujemy po ugotowaniu.Warzywa kroimy w talarki i część dodajemy do wywaru.Mięso z elementów oddzielamy od kości.żołądki kroimy w paski.
Do wywaru dodajemy suszone owoce,gotujemy chwilę .Do miseczki wlewamy krew i trochę wywaru.Mieszamy razem by rozbić ewentualne skrzepy.Wlewamy do wywaru,dodajemy mięso,łyżkę miodu.Pod koniec gotowania dodajemy kompot wiśniowy.Doprawiamy pieprzem i solą.Jeżeli za mało kwaśna dodajemy sok z cytryny.Smak musi być słodko kwaśny.
Do gotującej się zupy możemy dodać kluseczki półfrancuskie.
Jeszcze rada,zupa jest kontrowersyjna i często linia podziału przebiega wzdłuż stołu rodzinnego.Ja sobie radzę w ten sposób,że wywar dzielę na dwie części.Na tej drugiej gotuję krupnik