Szakszuka
: 20 gru 2016, 19:38
Danie prawdopodobnie pochodzi z Libanu,ale jest popularne na całym Bliskim Wschodzie.Ostatnio widziałem w Kuchnia+ jak Dawid wykonywał ją jako danie bałkańskie,ale nie o pochodzenie tu chodzi a o smak.Nazwa da się przetłumaczyć jako "bałagan".W zasadzie to potrawa na wzmocnione śniadanie,ale na obiadek też się nadaje.
Składniki :
papryka kolorowa
papryczka chili
cebula biała i czerwona
dwa-trzy pomidory /mogą być pellati z puszki/
kilka ząbków czosnku
słoik leczo
trzy surowe białe kiełbaski
cztery jajka
zielona kolendra lub pietruszka
oliwa
pieprz,sól,kumin w ziarnach i mielony,kolendra mielona,harissa.
Cebule kroimy w piórka,czosnek siekamy,paprykę kroimy w paski.
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę,dodajemy czosnek i chili.Chwilę dusimy,dodajemy paprykę.Białą kiełbasę wyciskamy z osłonki i dodajemy do warzyw.
Gdy kiełbaski się "zetną"dodajemy pomidory, leczo i przyprawy.Dusimy do zmięknięcia składników.
Gdy wszystko już się połączy i smakowicie bulgocze,mieszamy składniki,tak by kiełbaski były równomiernie rozłożone.Łyżką robimy dołki w masie i wbijamy w nie jajka.Nie powinno się patelni przykrywać,ale drewnianą łopatką formujemy ścinające się białko.Posypujemy zieleniną i dusimy do oczekiwanego przez nas stopnia ścięcia jajek.Podajemy z pitą lub bułką pszenną.
Składniki :
papryka kolorowa
papryczka chili
cebula biała i czerwona
dwa-trzy pomidory /mogą być pellati z puszki/
kilka ząbków czosnku
słoik leczo
trzy surowe białe kiełbaski
cztery jajka
zielona kolendra lub pietruszka
oliwa
pieprz,sól,kumin w ziarnach i mielony,kolendra mielona,harissa.
Cebule kroimy w piórka,czosnek siekamy,paprykę kroimy w paski.
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę,dodajemy czosnek i chili.Chwilę dusimy,dodajemy paprykę.Białą kiełbasę wyciskamy z osłonki i dodajemy do warzyw.
Gdy kiełbaski się "zetną"dodajemy pomidory, leczo i przyprawy.Dusimy do zmięknięcia składników.
Gdy wszystko już się połączy i smakowicie bulgocze,mieszamy składniki,tak by kiełbaski były równomiernie rozłożone.Łyżką robimy dołki w masie i wbijamy w nie jajka.Nie powinno się patelni przykrywać,ale drewnianą łopatką formujemy ścinające się białko.Posypujemy zieleniną i dusimy do oczekiwanego przez nas stopnia ścięcia jajek.Podajemy z pitą lub bułką pszenną.