Strona 1 z 1

Szakszuka

: 20 gru 2016, 19:38
autor: Kruszynka
Danie prawdopodobnie pochodzi z Libanu,ale jest popularne na całym Bliskim Wschodzie.Ostatnio widziałem w Kuchnia+ jak Dawid wykonywał ją jako danie bałkańskie,ale nie o pochodzenie tu chodzi a o smak.Nazwa da się przetłumaczyć jako "bałagan".W zasadzie to potrawa na wzmocnione śniadanie,ale na obiadek też się nadaje.
Składniki :
papryka kolorowa
papryczka chili
cebula biała i czerwona
dwa-trzy pomidory /mogą być pellati z puszki/
kilka ząbków czosnku
słoik leczo
trzy surowe białe kiełbaski
cztery jajka
zielona kolendra lub pietruszka
oliwa
pieprz,sól,kumin w ziarnach i mielony,kolendra mielona,harissa.
Cebule kroimy w piórka,czosnek siekamy,paprykę kroimy w paski.
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę,dodajemy czosnek i chili.Chwilę dusimy,dodajemy paprykę.Białą kiełbasę wyciskamy z osłonki i dodajemy do warzyw.
Gdy kiełbaski się "zetną"dodajemy pomidory, leczo i przyprawy.Dusimy do zmięknięcia składników.
Gdy wszystko już się połączy i smakowicie bulgocze,mieszamy składniki,tak by kiełbaski były równomiernie rozłożone.Łyżką robimy dołki w masie i wbijamy w nie jajka.Nie powinno się patelni przykrywać,ale drewnianą łopatką formujemy ścinające się białko.Posypujemy zieleniną i dusimy do oczekiwanego przez nas stopnia ścięcia jajek.Podajemy z pitą lub bułką pszenną.
005.JPG


010.JPG
012.JPG

Re: Szakszuka

: 30 sty 2017, 21:44
autor: Kruszynka
Wersja z frankfurterkami :D
004.JPG

Re: Szakszuka

: 01 lut 2017, 13:38
autor: Roger
Kaziu pięknie to wygląda i prawdę powiedziawszy zapomniałem o tym przysmaku ... a kiedyś robiłem .. czas wrócić bo narobileś mi smaka ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Szakszuka

: 16 lut 2017, 19:18
autor: king_lpk
Boczek, cebula, pieczarka, pomidor. Niezłe jaja.