Strona 1 z 1

Kawior z ikry śledzia

: 22 gru 2016, 16:49
autor: lesniak
Witam
Otrzymałem gonady śledzia w pełni rozwinięte i zasolone przesyłka ze Szwecji.
Miałem je spożytkować do sałatki, ale postanowiłem się pobawić i zrobić kawior.
Aby oddzielić jajeczka trzeba je delikatnie odsolić.
Wlewamy zimną wodę do miski na miskę sito z gonadami.
Sito zanurzamy i delikatnie ręką ruchem obrotowym obracamy, po chwili jajeczka zaczynają się podzielać a błony zlepiają się na środku i po prostu je wyjmujemy.
Następnie osączamy jajeczka na sicie i wkładamy do słoika, zalewamy wodą w której się soliły.
Jeśli mamy gonady nie zasolone, musimy je najpierw delikatnie na sicie pozbawić błon a następnie zasolić.
A jeśli ktoś chciałby się pobawić i samemu zasolić to udostępniam specjalnie dla forum opis technologiczny.

https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Re: Kawior z ikry śledzia

: 22 gru 2016, 16:54
autor: lesniak
Opis technologiczny solenia ikry różnych gatunków ryb.

https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Re: Kawior z ikry śledzia

: 22 gru 2016, 18:53
autor: Andym
Namówiłeś mnie. Zjadłbym, ciekawym tego i sobie zrobię. Nie wiem tylko, czy wytrzymam, bo zwykle ikrę zjadałem ot tak, nie doczekawszy końca odsolenia.

Re: Kawior z ikry śledzia

: 22 gru 2016, 21:08
autor: gwizdek
Andym pisze:Namówiłeś mnie. Zjadłbym, ciekawym tego i sobie zrobię. Nie wiem tylko, czy wytrzymam, bo zwykle ikrę zjadałem ot tak, nie doczekawszy końca odsolenia.

Zostaw trochę na spółdzielnie ;)