Paprykarz a'la Szczeciński wg. Gonza
: 08 lis 2016, 10:16
Podstawę przepisu na paprykarz zaczerpnąłem od BonAira.
Skład:
ryba parowana - 600g
ryba wędzona - 400g
cebula - 600g
marchew - 200g , czasami zamiast marchewki dodaję włoszczyzny 200g
przecier pom. 30% - 360g
ryż - 300g
woda - 600g (do ugotowania ryżu)
olej - 100g ( do podsmażenia cebuli i marchewki)
Przyprawy:
sól - 18g/kg ( do posolenia odliczyłem rybę wędzoną i przecier), sól dajemy według
swojej słonolubności. Do słoików i puszek te 18g może być za dużo, więc na początek
proponuję dać 16g/kg
cukier - 2g/kg
chili - 1g/kg
papryka sł. - 2g/kg
pieprz - 1g/kg
Wykonanie - kolejność dowolna
1. Obranie z ości ryby wędzonej (makrela) i parowanej (mintaj i nototenia)
2. Podsmażenie cebuli + marchewki + przecier.Mam wrażenie, że podsmażony przecier jest ciemniejszy.
3.Gotujemy ryż.
4.Rybę + warzywa zmełłem na sitku fi4 i po dodaniu przypraw + ugotowany ryż, wymieszałem (zdjęcie tylko zmielonych produktów). Dodając sól rozpuściłem ją w 100g wody, żeby się lepiej rozprowadziła.
Po wymieszaniu wszystkiego, nakładamy w słoiczki i poddajemy tyndylizacji lub sterylizacji. Tak przygotowany paprykarz możemy śmiało zabrać na wakacje.
SMACZNEGO
Skład:
ryba parowana - 600g
ryba wędzona - 400g
cebula - 600g
marchew - 200g , czasami zamiast marchewki dodaję włoszczyzny 200g
przecier pom. 30% - 360g
ryż - 300g
woda - 600g (do ugotowania ryżu)
olej - 100g ( do podsmażenia cebuli i marchewki)
Przyprawy:
sól - 18g/kg ( do posolenia odliczyłem rybę wędzoną i przecier), sól dajemy według
swojej słonolubności. Do słoików i puszek te 18g może być za dużo, więc na początek
proponuję dać 16g/kg
cukier - 2g/kg
chili - 1g/kg
papryka sł. - 2g/kg
pieprz - 1g/kg
Wykonanie - kolejność dowolna
1. Obranie z ości ryby wędzonej (makrela) i parowanej (mintaj i nototenia)
2. Podsmażenie cebuli + marchewki + przecier.Mam wrażenie, że podsmażony przecier jest ciemniejszy.
3.Gotujemy ryż.
4.Rybę + warzywa zmełłem na sitku fi4 i po dodaniu przypraw + ugotowany ryż, wymieszałem (zdjęcie tylko zmielonych produktów). Dodając sól rozpuściłem ją w 100g wody, żeby się lepiej rozprowadziła.
Po wymieszaniu wszystkiego, nakładamy w słoiczki i poddajemy tyndylizacji lub sterylizacji. Tak przygotowany paprykarz możemy śmiało zabrać na wakacje.
SMACZNEGO