Bigos tradycyjny.
: 25 gru 2016, 15:06
Prawdopodobnie po świętach zostanie nam spora ilość różnych wędlin które należy jakoś zagospodarować, najsensowniej jest zrobić pyszny bigos, który nabiera szlachetności im dłużej będziemy go dusić , mrozić , dusić, mrozić, dusić i tak dalej , aż bigos zostanie zjedzony
Aby go zrobić potrzebujemy:
2 kg białej kapusty, 1 kg kiszonej, garść suszonych śliwek, dwie garści suszonych grzybów, dwa duże kwaśne jabłka, dwa kg różnych mięs ( wieprzowina, wołowina, dziczyzna, drób) dwie średnie cebule, pół kg kiełbasy jałowcowej, pół kg wędzonego boczku, dwie łyżki smalcu, szklanka czerwonego wytrawnego wina, pięć łyżek koncentratu pomidorowego, , dziesięć jagód jałowca, dziesięć ziaren ziela angielskiego, dziesięć ziaren pieprzu, 2 - 3 liście laurowe,3 - 4 goździki, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka cukru, szczypta kminku, pieprz mielony, odrobina papryki mielonej, 2 łyżki bulionu z kurczaka (kostka). Kiszoną kapustę siekamy,a białą szatkujemy, obydwie wrzucamy do gara . Dolewamy 3 szklanki wody, i dusimy pod przykryciem często mieszając. W tym samym czasie przyprawy zalewamy wodą i na małym ogniu przez 15 min. parzymy, następnie odcedzamy i powstały wywar dolewamy do bigosu pod koniec duszenia. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka w ćwiartki, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulę i szklimy. Obieramy kiełbasę ze skórki,kroimy w kostkę, dodajemy do boczku i cebuli. Mięso myjemy , kroimy w dużą kostkę, obsmażamy na smalcu, posypujemy pieprzem, majerankiem, papryką oraz cukrem. Mieszamy i dusimy ok. 20min. Część mięsa (jakiś duży kawałek) można udusić oddzielnie, tak jak pieczeń. Podsmażony boczek z cebulą i kiełbasą podduszone mięso z przyprawami i jabłka dodajemy do duszącej się na małym ogniu kapusty. Część uduszonej pieczeni i ewentualnie pieczony drób kroimy w dużą kostkę i dodajemy do kapusty. Pozostały kawałek pieczeni kroimy w plastry. Umyte śliwki i grzyby dodajemy do bigosu. Pod koniec duszenia dodajemy bulion, koncentrat i wino. Dokładnie mieszamy bigos i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy bigos wykładamy na półmisek, obkładamy plastrami pieczeni i podajemy z pieczywem.
Aby go zrobić potrzebujemy:
2 kg białej kapusty, 1 kg kiszonej, garść suszonych śliwek, dwie garści suszonych grzybów, dwa duże kwaśne jabłka, dwa kg różnych mięs ( wieprzowina, wołowina, dziczyzna, drób) dwie średnie cebule, pół kg kiełbasy jałowcowej, pół kg wędzonego boczku, dwie łyżki smalcu, szklanka czerwonego wytrawnego wina, pięć łyżek koncentratu pomidorowego, , dziesięć jagód jałowca, dziesięć ziaren ziela angielskiego, dziesięć ziaren pieprzu, 2 - 3 liście laurowe,3 - 4 goździki, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka cukru, szczypta kminku, pieprz mielony, odrobina papryki mielonej, 2 łyżki bulionu z kurczaka (kostka). Kiszoną kapustę siekamy,a białą szatkujemy, obydwie wrzucamy do gara . Dolewamy 3 szklanki wody, i dusimy pod przykryciem często mieszając. W tym samym czasie przyprawy zalewamy wodą i na małym ogniu przez 15 min. parzymy, następnie odcedzamy i powstały wywar dolewamy do bigosu pod koniec duszenia. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka w ćwiartki, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulę i szklimy. Obieramy kiełbasę ze skórki,kroimy w kostkę, dodajemy do boczku i cebuli. Mięso myjemy , kroimy w dużą kostkę, obsmażamy na smalcu, posypujemy pieprzem, majerankiem, papryką oraz cukrem. Mieszamy i dusimy ok. 20min. Część mięsa (jakiś duży kawałek) można udusić oddzielnie, tak jak pieczeń. Podsmażony boczek z cebulą i kiełbasą podduszone mięso z przyprawami i jabłka dodajemy do duszącej się na małym ogniu kapusty. Część uduszonej pieczeni i ewentualnie pieczony drób kroimy w dużą kostkę i dodajemy do kapusty. Pozostały kawałek pieczeni kroimy w plastry. Umyte śliwki i grzyby dodajemy do bigosu. Pod koniec duszenia dodajemy bulion, koncentrat i wino. Dokładnie mieszamy bigos i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy bigos wykładamy na półmisek, obkładamy plastrami pieczeni i podajemy z pieczywem.