Strona 1 z 1

Sery a'la 'Korycińskie'

: 08 lis 2016, 11:20
autor: tier
Tego typu sery są jednymi z najłatwiejszych do wykonania w domu. Co potrzebujemy? mleko 30 l najlepiej prosto od krowy (jeszcze ciepłe), ulubione przyprawy i podpuszczkę.

Mleko podgrzewamy do ok 30 C, dodajmy podpuszczkę (ilość wg. producenta) i czekamy... po ścięciu (trwa to od 40 do 60 min) powstanie coś na wzór galarety. Tniemy nożem w kostkę ok 2-3 cm i czekamy następne 15 min. Na tym etapie dodajemy ulubione przyprawy np. czosnek niedźwiedzi lub czarnuszkę, ilość ok 2-3 łyżki stołowe. Delikatnie mieszamy i czekamy jakieś 10 min, aż skrzep delikatnie opadnie, następnie przekładamy na cedzaki lub formy. Przewracamy co kilka godzin.

i_DSCN6355.JPG

i_DSCN5199.JPG


Po ok 12 godzinach ser przenosimy na 1-2 w dni w ciepłe miejsce, przewracamy co jakiś czas i czekamy aż bakterie zrobią swoje ;) Po tym etapie zostaje nam przygotowanie solanki, ja stosuję 10% która najbardziej mi odpowiada. Małe serki moczymy ok 12 godzin, większe wagowo od 24-48h.

i_DSCN2111.JPG


I gotowe Smacznego :D

DSCN4096.JPG

i_DSCN6432.JPG

Re: Sery a'la 'Korycińskie'

: 11 lis 2016, 15:52
autor: janO
witaj . Możesz mi powiedzieć dla czego 30 stopni a nie 37 ?
PS. Serek idealny :)

Re: Sery a'la 'Korycińskie'

: 11 lis 2016, 15:58
autor: tier
Mniej więcej tyle ma mleko po udoju , zanim przywiozę to temp. spada do 27-28 C, dlatego podgrzewam do 30-32 C, nie zauważyłem różnicy. Chociaż na oryg. ser Koryciński mleko jest podgrzewanie do 40 C.

Re: Sery a'la 'Korycińskie'

: 11 lis 2016, 16:07
autor: janO
Dzięki, jutro jadę po mleczko bo mam ochotę zrobić korbacze dla moich "dzieciaków" więc 2 raz będę robił podpuszczkowy. Może się uda po raz drugi :)

Re: Sery a'la 'Korycińskie'

: 11 lis 2016, 16:11
autor: tier
Napisz jak robisz i czy wychodzą? bo zastanawiam się czy przepisu nie wrzucić. :D

DSCN9082.JPG