Sery a'la 'Korycińskie'
: 08 lis 2016, 11:20
Tego typu sery są jednymi z najłatwiejszych do wykonania w domu. Co potrzebujemy? mleko 30 l najlepiej prosto od krowy (jeszcze ciepłe), ulubione przyprawy i podpuszczkę.
Mleko podgrzewamy do ok 30 C, dodajmy podpuszczkę (ilość wg. producenta) i czekamy... po ścięciu (trwa to od 40 do 60 min) powstanie coś na wzór galarety. Tniemy nożem w kostkę ok 2-3 cm i czekamy następne 15 min. Na tym etapie dodajemy ulubione przyprawy np. czosnek niedźwiedzi lub czarnuszkę, ilość ok 2-3 łyżki stołowe. Delikatnie mieszamy i czekamy jakieś 10 min, aż skrzep delikatnie opadnie, następnie przekładamy na cedzaki lub formy. Przewracamy co kilka godzin.
Po ok 12 godzinach ser przenosimy na 1-2 w dni w ciepłe miejsce, przewracamy co jakiś czas i czekamy aż bakterie zrobią swoje Po tym etapie zostaje nam przygotowanie solanki, ja stosuję 10% która najbardziej mi odpowiada. Małe serki moczymy ok 12 godzin, większe wagowo od 24-48h.
I gotowe Smacznego
Mleko podgrzewamy do ok 30 C, dodajmy podpuszczkę (ilość wg. producenta) i czekamy... po ścięciu (trwa to od 40 do 60 min) powstanie coś na wzór galarety. Tniemy nożem w kostkę ok 2-3 cm i czekamy następne 15 min. Na tym etapie dodajemy ulubione przyprawy np. czosnek niedźwiedzi lub czarnuszkę, ilość ok 2-3 łyżki stołowe. Delikatnie mieszamy i czekamy jakieś 10 min, aż skrzep delikatnie opadnie, następnie przekładamy na cedzaki lub formy. Przewracamy co kilka godzin.
Po ok 12 godzinach ser przenosimy na 1-2 w dni w ciepłe miejsce, przewracamy co jakiś czas i czekamy aż bakterie zrobią swoje Po tym etapie zostaje nam przygotowanie solanki, ja stosuję 10% która najbardziej mi odpowiada. Małe serki moczymy ok 12 godzin, większe wagowo od 24-48h.
I gotowe Smacznego