Rolada serowa
: 11 sty 2017, 18:21
Szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości, pod warunkiem, że wszystkie składniki mamy w zasięgu ręki, no powiedzmy w obrębie kuchni.
Jest wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno, może być serwowana jako dodatek ale też jak danie główne, jak kto woli.
Jednak solo i na ciepło jest znakomita, zwłaszcza chrupiąca skórka serowa.
Składniki;
- 35-40 dkg sera żółtego w kawałku, zetrzeć na tarce "większe oczka"
- 2 jaja
- 2 łyżki majonezu (jaja i majonezu możemy dać ew. po trzy)
- 1-2 piersi z kurczaka - pokrojone w plastry
- 15 dkg pieczarki - podsmażone z cebulką
- 1 papryka czerwona - pokrojona w paski
Przyprawy;
- wegeta - najlepiej własna
- pieprz
- papryka
- curry
- inne przyprawy wg gustu i preferencji smakowych.
Wykonanie;
Utarty ser, jaja oraz majonez, mieszamy razem do jednolitej masy.
Blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia. Uzyskaną masę serową wykładamy na papier, formując cienki "placek" przy pomocy łyżki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 20-25 minut.
==================================================================
Po upieczeniu sera, na gorący jeszcze "placek", układamy wcześniej przygotowane składniki;
- cycki (nie swoje), podsmażone pieczarki,paprykę. Wszystko doprawiamy w/w przyprawami.
Zwijamy sprawnie i zgrabnie nasz placek z ułożonymi dodatkami w roladę, podobnie jak makowca wzdłuż dłuższego boku.
Roladę następnie przekładamy na folię alu i szczelnie owijamy, pamiętając żeby błyszcząca strona folii znajdowała się od wewnątrz.
Takiego "cukiera" wkładamy do piekarnika o temp. 180*C i pieczemy około 30-40 minut.
==================================================================
Po upieczeniu wyciągamy, rozcinamy delikatnie folię alu. , żeby nie uszkodzić powierzchni rolady.
Wykładamy na talerz, półmisek, deskę do serwowania potraw i podajemy gościom lub tylko sobie.
Roladę można podawać z różnymi sosami; czosnkowym, paprykowym, ziołowym
Składniki na masę (wypełnienie) można dobierać dowolnie. Można serwować z nadzieniem warzywnym np. brokułowym.
W przypadku nadzienia warzywnego, należy jednak skrócić czas wypiekania do 20-30 minut, żeby nam się nadzienie nie rozpaćkało.
Polecam, pyszności.
Rozprowadzanie masy serowej
Placek serowy po upieczeniu
Dodatki,farsz na placku serowym
Zawijanie z farszem
Rolada w folii
Gotowa, smacznego
Jest wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno, może być serwowana jako dodatek ale też jak danie główne, jak kto woli.
Jednak solo i na ciepło jest znakomita, zwłaszcza chrupiąca skórka serowa.
Składniki;
- 35-40 dkg sera żółtego w kawałku, zetrzeć na tarce "większe oczka"
- 2 jaja
- 2 łyżki majonezu (jaja i majonezu możemy dać ew. po trzy)
- 1-2 piersi z kurczaka - pokrojone w plastry
- 15 dkg pieczarki - podsmażone z cebulką
- 1 papryka czerwona - pokrojona w paski
Przyprawy;
- wegeta - najlepiej własna
- pieprz
- papryka
- curry
- inne przyprawy wg gustu i preferencji smakowych.
Wykonanie;
Utarty ser, jaja oraz majonez, mieszamy razem do jednolitej masy.
Blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia. Uzyskaną masę serową wykładamy na papier, formując cienki "placek" przy pomocy łyżki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 20-25 minut.
==================================================================
Po upieczeniu sera, na gorący jeszcze "placek", układamy wcześniej przygotowane składniki;
- cycki (nie swoje), podsmażone pieczarki,paprykę. Wszystko doprawiamy w/w przyprawami.
Zwijamy sprawnie i zgrabnie nasz placek z ułożonymi dodatkami w roladę, podobnie jak makowca wzdłuż dłuższego boku.
Roladę następnie przekładamy na folię alu i szczelnie owijamy, pamiętając żeby błyszcząca strona folii znajdowała się od wewnątrz.
Takiego "cukiera" wkładamy do piekarnika o temp. 180*C i pieczemy około 30-40 minut.
==================================================================
Po upieczeniu wyciągamy, rozcinamy delikatnie folię alu. , żeby nie uszkodzić powierzchni rolady.
Wykładamy na talerz, półmisek, deskę do serwowania potraw i podajemy gościom lub tylko sobie.
Roladę można podawać z różnymi sosami; czosnkowym, paprykowym, ziołowym
Składniki na masę (wypełnienie) można dobierać dowolnie. Można serwować z nadzieniem warzywnym np. brokułowym.
W przypadku nadzienia warzywnego, należy jednak skrócić czas wypiekania do 20-30 minut, żeby nam się nadzienie nie rozpaćkało.
Polecam, pyszności.
Rozprowadzanie masy serowej
Placek serowy po upieczeniu
Dodatki,farsz na placku serowym
Zawijanie z farszem
Rolada w folii
Gotowa, smacznego