Strona 1 z 1

Salami (fuet) z zielonym pieprzem.

: 11 sty 2017, 21:21
autor: tier
Do zrobienia salami użyłem:

- łopatka 3,8 kg, peklowane dawką od 22 do 25g/kg
- słonina 200g, solona 18g/kg
- pieprz mielony 10g
- pieprz zielony marynowany 30g
- cukier 12g
- czosnek 30g
- Izo-askorbinian, witamina C (możemy pominąć)
- kultura do fermentacji 2g (Lyocarni SHI-59)

Mięso peklujemy 4-5 dni i mielimy na sitku fi 4mm, słoninę drobno siekamy w kostkę

i_DSCN0025.JPG


Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy

i_DSCN0034.JPG


Nadziewamy w jelita wołowe wiankowe lub wieprzowe 32+

i_DSCN9973.JPG


Następny etap to fermentacja ok 2 dni w temp pokojowej

i_DSCN0054.JPG


Po tym czasie zaszczepiamy pleśnią np. z kiełbasy fuet dostępnej w lidlu i przenosimy do pomieszczenia o temp ok. 10-12C. Dojrzewanie 4-5 tygodni.

i_DSCN0249.JPG


I tak wygląda gotowy wyrób :D

i_DSCN0021.JPG
i_DSCN9990.JPG

i_DSCN9996.JPG
i_DSCN9998.JPG


Smacznego :D 8-)

Re: Salami (fuet) z zielonym pieprzem.

: 12 sty 2017, 11:13
autor: Roger
:clap: :clap: super wyrób Przemek

Re: Salami (fuet) z zielonym pieprzem.

: 10 mar 2019, 18:33
autor: Julian
Gdzie można kupić kultury bakteryjne , jak np. Lyocarni SHI-59