Serek typu Labneh
: 13 sty 2017, 22:05
Serek biały do smarowania pieczywka i nie tylko.
W oryginale, robiony jest z wielbłądziego, fermentowanego mleka.
Ponieważ wielbłądy u nas nie pasą sie na łąkach a do zoo po mleko nie pójdziemy, można spróbować zrobić coś podobnego w podobny sposób.
Do zrobienia tego serka potrzebujemy :
- 800 gr dobrego jogurtu greckiego lub " w typie greckiego " najlepiej żeby nie był zbyt kwaskowaty.
Dobry jogurt tego typu możemy nabyć w "owadzie".
- 1/2 - 1 łyżeczki soli, w zależności od tego jaką słoność preferujemy ale może być również bez soli.
- sitko,
- gaza, pielucha tetrowa, chusta serowa.
==============================================================
Jogurt mieszamy z solą, wkładamy na noc do lodówki.
Nazajutrz wylewamy jogurt na sitko wyłożone gazą złożoną na pół, niech się odsącza przez 4-5 godzin.
Po tym czasie zawiązujemy ciasno gazę nad masą jogurtową i zawieszamy zawiniątko nad zlewozmywakiem jeszcze na 6-8 godzin godzin.
Po tym czasie praktycznie serek jest gotowy.
Otrzymamy pyszny, kremowy serek, który można wymieszać z ziołami, czosnkiem , z czym lubimy.
Serek można odsączać do 36 godzin- otrzymamy wówczas bardziej intensywny smak lecz będzie bardziej suchy i twardszy.
Z serka można utoczyć kulki , obtoczyć je w ziołach, mielonym pieprzu , papryce itp i włożyć do słoiczka wypełnionego dobrą oliwą.
Wówczas możemy go dłużej przechowywać w lodówce, i mieć "pod ręką" jako dodatek do innych specjałów na imprezowy stół.
Bardzo polecam, wypróbowane .
W oryginale, robiony jest z wielbłądziego, fermentowanego mleka.
Ponieważ wielbłądy u nas nie pasą sie na łąkach a do zoo po mleko nie pójdziemy, można spróbować zrobić coś podobnego w podobny sposób.
Do zrobienia tego serka potrzebujemy :
- 800 gr dobrego jogurtu greckiego lub " w typie greckiego " najlepiej żeby nie był zbyt kwaskowaty.
Dobry jogurt tego typu możemy nabyć w "owadzie".
- 1/2 - 1 łyżeczki soli, w zależności od tego jaką słoność preferujemy ale może być również bez soli.
- sitko,
- gaza, pielucha tetrowa, chusta serowa.
==============================================================
Jogurt mieszamy z solą, wkładamy na noc do lodówki.
Nazajutrz wylewamy jogurt na sitko wyłożone gazą złożoną na pół, niech się odsącza przez 4-5 godzin.
Po tym czasie zawiązujemy ciasno gazę nad masą jogurtową i zawieszamy zawiniątko nad zlewozmywakiem jeszcze na 6-8 godzin godzin.
Po tym czasie praktycznie serek jest gotowy.
Otrzymamy pyszny, kremowy serek, który można wymieszać z ziołami, czosnkiem , z czym lubimy.
Serek można odsączać do 36 godzin- otrzymamy wówczas bardziej intensywny smak lecz będzie bardziej suchy i twardszy.
Z serka można utoczyć kulki , obtoczyć je w ziołach, mielonym pieprzu , papryce itp i włożyć do słoiczka wypełnionego dobrą oliwą.
Wówczas możemy go dłużej przechowywać w lodówce, i mieć "pod ręką" jako dodatek do innych specjałów na imprezowy stół.
Bardzo polecam, wypróbowane .