Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara
: 08 lis 2016, 17:09
Nie samymi wędlinami żyje człowiek. Czasem by się chciało na szybko domowego obiadku
No to proszę: (proporcje na słoik 345ml)
- mięso 200g (z udek kurczaka, indycze, wieprzowe, wołowina, kaczka, co tam komu wpadnie pod rękę)
- ryż 30g (można próbować z kaszą gryczaną)
- woda 30g
- przyprawy wg. uznania
- opcjonalnie warzywa (najlepiej sprawdza się marchewka z groszkiem)
W moim szybkowarze mieszczą się 4 słoiki, więc 800g mięsa kroję w kostkę, dodaję przyprawy i zostawiam na 2-3 godzinki.
120g ryżu lekko podsmażam z łyżką smalcu lub oleju kokosowego, zalewam 120g wrzącej wody i gotuję przez 4-5 minut.
Układam ciasno mięso w słoiku, na wierzch daję podgotowany ryż. W wersjach z dodatkiem warzyw używam słoików 440ml.
Proces sterylizacji odbywa się w temperaturze 121 stopni i trwa 45 minut.
Trwałość słoików bez warzyw (sam ryż i mięso) jest bardzo przyzwoita. Spokojnie wytrzymują kilka miesięcy w temperaturze pokojowej.
No to proszę: (proporcje na słoik 345ml)
- mięso 200g (z udek kurczaka, indycze, wieprzowe, wołowina, kaczka, co tam komu wpadnie pod rękę)
- ryż 30g (można próbować z kaszą gryczaną)
- woda 30g
- przyprawy wg. uznania
- opcjonalnie warzywa (najlepiej sprawdza się marchewka z groszkiem)
W moim szybkowarze mieszczą się 4 słoiki, więc 800g mięsa kroję w kostkę, dodaję przyprawy i zostawiam na 2-3 godzinki.
120g ryżu lekko podsmażam z łyżką smalcu lub oleju kokosowego, zalewam 120g wrzącej wody i gotuję przez 4-5 minut.
Układam ciasno mięso w słoiku, na wierzch daję podgotowany ryż. W wersjach z dodatkiem warzyw używam słoików 440ml.
Proces sterylizacji odbywa się w temperaturze 121 stopni i trwa 45 minut.
Trwałość słoików bez warzyw (sam ryż i mięso) jest bardzo przyzwoita. Spokojnie wytrzymują kilka miesięcy w temperaturze pokojowej.