Strona 1 z 1

Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara

: 08 lis 2016, 17:09
autor: Maad
Nie samymi wędlinami żyje człowiek. Czasem by się chciało na szybko domowego obiadku ;)

No to proszę: (proporcje na słoik 345ml)
- mięso 200g (z udek kurczaka, indycze, wieprzowe, wołowina, kaczka, co tam komu wpadnie pod rękę)
- ryż 30g (można próbować z kaszą gryczaną)
- woda 30g
- przyprawy wg. uznania
- opcjonalnie warzywa (najlepiej sprawdza się marchewka z groszkiem)

W moim szybkowarze mieszczą się 4 słoiki, więc 800g mięsa kroję w kostkę, dodaję przyprawy i zostawiam na 2-3 godzinki.
120g ryżu lekko podsmażam z łyżką smalcu lub oleju kokosowego, zalewam 120g wrzącej wody i gotuję przez 4-5 minut.
Układam ciasno mięso w słoiku, na wierzch daję podgotowany ryż. W wersjach z dodatkiem warzyw używam słoików 440ml.
Proces sterylizacji odbywa się w temperaturze 121 stopni i trwa 45 minut.

Trwałość słoików bez warzyw (sam ryż i mięso) jest bardzo przyzwoita. Spokojnie wytrzymują kilka miesięcy w temperaturze pokojowej.

Image00004.jpg

Image00003.jpg

Image00002.jpg

Image00001.jpg

Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara

: 23 lis 2017, 8:22
autor: Donaldowa
Można prosić o jakieś konkretne przepisy głównie chodzi o przyprawianie mięsa ,albo na całe gotowe słoiki . :D

Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara

: 23 lis 2017, 9:02
autor: Maad
Na pierwszą próbę proponuję wersję uproszczoną:

na słoik typu V 346ml
- podudzia z kurczaka 175g
- ryż (suchy) 25g
- woda 25ml
- sos sojowy 2ml
- przyprawa Kamis do kurczaka Złocista 3g
- papryka ostra 0,25g
- sól 1g

Mięso kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do słoików zostawiając 2-3cm wolnego. Sterylizujemy 45 minut w temp 121 stopni.

Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara

: 23 lis 2017, 9:20
autor: Gonzo
Maad pisze:Sterylizujemy 45 minut w temp 121 stopni.


Sterylizacja rozumiem w celu trwałości? A jak ktoś nie ma szybkowara to czy można przynajmniej dwukrotnie dzień po dniu gotować (przy obecnych temperaturach zewnętrznych myślę, że powinno wystarczyć) ? Pierwszy dzień np. te 45 minut a drugi powiedzmy 30. Teoreytcznie w każdym gospodarstwie powinien być szybkowar ale jak ktoś robi większą ilość i posiada dużo większy garnek od szybkowara to poza tym, że musi się dwa razy przybierać do gotowania (dzień po dniu) to wyjdzie na jedno bo nie musi np. czterokrotnie sterylizować w szybkowarze. No i jeszcze chyba jest kwestia możliwej mniejszej straty słoików bo przy sterylizacji potrafią pęknąć. Jak myślicie ?

Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara

: 23 lis 2017, 9:40
autor: Maad
Dwukrotna pasteryzacja jest spoko, tylko lepiej przechowywać potem w chłodnym miejscu.

Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara

: 25 lis 2017, 2:32
autor: michaslaska
A czy mozna prosić o przepis na gulasz ?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara

: 25 lis 2017, 22:41
autor: Gonzo
Ja myślę że gulasz to już gotowy, doprawiony trzeba załadować do słoików + kasza ugotowana aldente + na wierzch jakieś buraczki albo surówkę z kapusty kiszonej. I sterylizujesz albo tyndalizujesz.