Strona 1 z 1

Ser z serwatki "Ricotta"

: 08 lis 2016, 19:48
autor: tier
Często robiąc domowe sery zostaje sporo serwatki z której możemy zrobić delikatny serek Ricotta.

Serwatkę ok 25-26 l podgrzewamy, do 95-99 C (mieszamy co jakiś czas aby nie przypalić) i następnie wlewamy 1/4 szklanki zwykłego octu, jabłkowego, lub np. soku z cytryny. Czekamy aż wszystko zetnie się i cedzimy :) Można używać do ciast, pierogów lub jako serek ze szczypiorkiem.

Smacznego! ;)

i_DSCN2053.JPG

i_DSCN2055.JPG

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

: 09 lis 2016, 7:41
autor: Gonzo
Zamiast octu czy soku z cytryny, możemy użyć kwasku cytrynowego.Ja daję przeważnie 0,5g na 1l serwatki. U nas robimy z ricottki sernik na zimno a i do nalesników też się nada.

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

: 21 gru 2016, 10:38
autor: Sla100
Kuzynka moja wlasnie przerobila na swieta 60L mleczka i wlasnie napisala do mnie ze odstawila serwatke i dopiero podgrzala i zakwasila na ricotte nastepnego dnia no i ze nie wyszlo to za dobrze :(

Czy serwatke trzeba odrazu tego samego dnia grzac czy moze poczekac do nastepnego dnia ?????????

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

: 21 gru 2016, 11:22
autor: tier
Najlepiej tego samego dnia... czym Kuzynka zakwaszała? najlepiej zwykłym octem i temp ok 95-95C.

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

: 21 gru 2016, 18:50
autor: Sla100
Tieru zwyklym octem zakwaszala tylko ze serwatka stala prawie 24 godziny i dopiero wtedy byla odgrzana wiesz. czy to by mialo wplyw na to ??? Reszta ok sery wydajnosc jak zawsze bez zmian.

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

: 21 gru 2016, 19:13
autor: tier
Serwatka była już zakwaszona, robiłem teraz z takiej co stała 2 dni, ricotta wyszła ale już inna w smaku i inaczej ścinało się...

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

: 21 gru 2016, 19:29
autor: Sla100
No widzisz Tieru i chyba mamy odp najlepiej w takim razie robic odrazu :)