Strona 1 z 1

Golonka w soku z kiszonej kapusty

: 24 sty 2017, 18:34
autor: lesniak
Golonka gotowana w kwasie zapiekana.
Składniki :
1 golonka duża (może być peklowana lub solona)
Kilka liści laurowych
Kilka ziaren pieprzu
Kilka ziaren ziela angielskiego.
2 litry kwasu z kiszonej kapusty.
1 mała główka czosnku (nie koniecznie )
2 łyżki masła lub smalcu.

Wykonanie:
Do garnka wkładamy golonkę wlewamy kwas i marynujemy 3 dni. Następnie dodajemy przyprawy zagotowujemy. Gotujemy do stanu pół miękkiego. Wyjmujemy szpikujemy czosnkiem golonkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Na górę golonki kładziemy tłuszcz i całą lekko pieprzymy. Pieczemy do miękkości i co jakiś czas polewamy wytopionym tłuszczem. Skórka musi sie zapiec.
Na bazie wywaru od gotowania golonki robimy zupę zwaną kwasem zaciągając śmietana i mąką.
Do golonki podajemy chrzan.