Kwas na wywarze od gotowanej golonki
: 24 sty 2017, 19:31
Kwas na wywarze od gotowania golonki.
Składniki:
1 - 1.5 l wywaru po gotowaniu golonki
1/2 szklanki śmietany
1 - 2 łyżek cukru
1 - 2 łyżeczek czubatych mąki.
1 laska kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej ( może być boczek)
Majeranek
Pieprz
Ziemniaki
1 łyżka okrasy.
Wykonanie:
Wywar wlewamy do garnka , dodajemy podsmażoną pokrojoną jak kto lubi wędlinę i wszystko zagotowujemy. Zaciągamy zaklepką z mąki i śmietany i doprawiamy przyprawami do smaku.
Oddzielnie gotujemy ziemniaki i dukamy z dodatkiem okrasy. Podajemy ziemniaki włożone do zupy lub na oddzielnym talerzu. Dawniej w moim regionie ziemniaki gotowano w mundurkach i kładziono pokrojone do miski a polewano je roztopioną okrasą i dopiero na nie wlewano zupę.
Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych.
Składniki:
1 - 1.5 l wywaru po gotowaniu golonki
1/2 szklanki śmietany
1 - 2 łyżek cukru
1 - 2 łyżeczek czubatych mąki.
1 laska kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej ( może być boczek)
Majeranek
Pieprz
Ziemniaki
1 łyżka okrasy.
Wykonanie:
Wywar wlewamy do garnka , dodajemy podsmażoną pokrojoną jak kto lubi wędlinę i wszystko zagotowujemy. Zaciągamy zaklepką z mąki i śmietany i doprawiamy przyprawami do smaku.
Oddzielnie gotujemy ziemniaki i dukamy z dodatkiem okrasy. Podajemy ziemniaki włożone do zupy lub na oddzielnym talerzu. Dawniej w moim regionie ziemniaki gotowano w mundurkach i kładziono pokrojone do miski a polewano je roztopioną okrasą i dopiero na nie wlewano zupę.
Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych.