Ślimaczki francuskie z szynką i serem
: 28 sty 2017, 21:58
Taka sobie przekąska, dodatek do innych potraw na imprezowy stół.
Składniki;
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie (275g)
- 4 czubate łyżki pikantnego ketchupu
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz
- 10-11 plasterków szynki
- 10-11 plasterków sera żółtego
Wykonanie;
Mieszamy ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól (do smaku) na jednolitą masę, sos.
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy przygotowanym sosem. Następnie układamy na posmarowanym cieście, obok siebie,
najpierw plasterki sera a na nich plasterki szynki. Kolejny krok to zwinięcie ciasta wzdłuż długiego boku razem z zawartością w roladę.
Zrolowane ciasto kroimy w kawałki szerokości 1,5-2 cm. Tak pocięte ślimaczki układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Podawać np z sosem czosnkowym, ketchupem itp.
Smacznego
Składniki;
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie (275g)
- 4 czubate łyżki pikantnego ketchupu
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz
- 10-11 plasterków szynki
- 10-11 plasterków sera żółtego
Wykonanie;
Mieszamy ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól (do smaku) na jednolitą masę, sos.
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy przygotowanym sosem. Następnie układamy na posmarowanym cieście, obok siebie,
najpierw plasterki sera a na nich plasterki szynki. Kolejny krok to zwinięcie ciasta wzdłuż długiego boku razem z zawartością w roladę.
Zrolowane ciasto kroimy w kawałki szerokości 1,5-2 cm. Tak pocięte ślimaczki układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Podawać np z sosem czosnkowym, ketchupem itp.
Smacznego