Strona 1 z 1

Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona

: 30 sty 2017, 8:52
autor: Henio
Podudzia - 1200 g
001.JPG


Pierś - 800 g
002.JPG


Pręga wołowa 570 g , po usunięciu mizdry 400 g
007.JPG


Zapeklowane na sucho na 48 h (może być 24 h , ale takim czasem dysponowałem) .

Wołowina "kutrowana " takim sprzętem , ale mikser daje radę .
Do wołowiny dodałem 3/4 szklanki wody , dwa ząbki czosnku, łyżeczkę cukru, gałkę muszkatułową mieloną i biały pieprz .
008.JPG
012.JPG


Gorczycę i żurawinę dodałem do farszu
009.JPG


Farsz po wymieszaniu ( podczas mieszania dodałem jeszcze setkę wody nie wódy i do lodówki na 24 h :mrgreen: )
013.JPG


Nadziewanie w osłonki barierowe fi 3 cm , bo tylko takie miałem ( lepsze by były grubsze) . Parzenie w niższej temperaturze niż zalecenia , ale za to dłużej bo 45 minut ( temp. ok 65 St ) . Chłodzenie w zimnej wodzie 15 min. i na parapet , a tam było - 2 st. po godzinie do lodówki i gotowe

002.JPG
005.JPG
003.JPG

Re: Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona

: 21 kwie 2017, 23:02
autor: lesniak
Brawo, :clap: super wyrób :dance:

Re: Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona

: 22 kwie 2017, 7:05
autor: Henio
Wcześniejszy wyrób , tylko bez żurawiny i inne osłonki . Te kełbaski można wędzić i parzyć . Ta tylko parzona.