Strona 1 z 1

Pierś z kaczki z rozmarynem i miętą

: 08 lis 2016, 19:55
autor: Grzegorz Z.
Składniki:
2 piersi z kaczki ze skórą
150 ml sosu sojowego
pieprz grubo mielony
sól
3 gałązki świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:
Piersi z kaczki dokładnie myjemy. Skórę nacinamy w "kostkę". Obsypujemy pieprzem i solą. Do miski wlewamy sos sojowy. Wrzucamy rozmaryn i miętę. Układamy w misce piersi z kaczki skórą do góry. Odstawiamy do lodówki na 3-4h. Wyciągamy na 15 minut przed smażeniem.

Smażenie:
Rozgrzewamy patelnię. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Kładziemy piersi kaczki skórą do dołu. Dorzucamy gałązki rozmarynu. Na dość dużym ogniu smażymy 7-8 minut. W tym czasie skóra powinna ładnie się zrumienić. Po tym czasie odwracamy i smażymy 5-6 minut. Pierś jest gotowa. Odstawiamy ją na 5 minut i po tym czasie dopiero kroimy.

DSC_1180.JPG

Re: Pierś z kaczki z rozmarynem i miętą

: 13 lis 2016, 12:12
autor: ArturDor
A może by tak całą kaczuchę z farszem upitrasić ? :)
dodatkiem do kaczuchy był blanszowany przyprawiony kabaczek pokrojony w drobną kostkę
Fotka ciemna bo z telefonu - w oryginale podpieczona ale nie spalona.
Kaczucha była na obiad w piątek - po obiedzie tylko kości zostały
reszta farszu jaka została została zapieczona - coś na podobieństwo pasztetu - ale pasztetem tego nazwać nie wypada bo za mało "miałkie"