Pierś z kaczki z rozmarynem i miętą
: 08 lis 2016, 19:55
Składniki:
2 piersi z kaczki ze skórą
150 ml sosu sojowego
pieprz grubo mielony
sól
3 gałązki świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Piersi z kaczki dokładnie myjemy. Skórę nacinamy w "kostkę". Obsypujemy pieprzem i solą. Do miski wlewamy sos sojowy. Wrzucamy rozmaryn i miętę. Układamy w misce piersi z kaczki skórą do góry. Odstawiamy do lodówki na 3-4h. Wyciągamy na 15 minut przed smażeniem.
Smażenie:
Rozgrzewamy patelnię. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Kładziemy piersi kaczki skórą do dołu. Dorzucamy gałązki rozmarynu. Na dość dużym ogniu smażymy 7-8 minut. W tym czasie skóra powinna ładnie się zrumienić. Po tym czasie odwracamy i smażymy 5-6 minut. Pierś jest gotowa. Odstawiamy ją na 5 minut i po tym czasie dopiero kroimy.
2 piersi z kaczki ze skórą
150 ml sosu sojowego
pieprz grubo mielony
sól
3 gałązki świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Piersi z kaczki dokładnie myjemy. Skórę nacinamy w "kostkę". Obsypujemy pieprzem i solą. Do miski wlewamy sos sojowy. Wrzucamy rozmaryn i miętę. Układamy w misce piersi z kaczki skórą do góry. Odstawiamy do lodówki na 3-4h. Wyciągamy na 15 minut przed smażeniem.
Smażenie:
Rozgrzewamy patelnię. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Kładziemy piersi kaczki skórą do dołu. Dorzucamy gałązki rozmarynu. Na dość dużym ogniu smażymy 7-8 minut. W tym czasie skóra powinna ładnie się zrumienić. Po tym czasie odwracamy i smażymy 5-6 minut. Pierś jest gotowa. Odstawiamy ją na 5 minut i po tym czasie dopiero kroimy.