EGZOTYCZNY FASZEROWANY KURCZAK
SKŁADNIKI
1 Tuszka kurczaka około 2 kg
2 małe filety z piersi kurczaka
1 puszka ananasów
10 dag moreli suszonych
3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
3 łyżki ryżu
2 łyżki sosu sojowego
125 ml. słodkiej śmietany
sól ,pieprz ,czosnek granulowany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z kurczaka delikatnie usunąć kości zaczynając od lekkiego nacięcia wzdłuż piersi. Delikatnie ostrym nożem oddzielać mięso od kości. Pozbawioną kości tuszkę umyć, przetrzeć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
PRZYGOTOWAĆ FARSZ
Filety z piersi kurczaka obmyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubszą kostkę, skropić sosem sojowym i krótko około 2 min przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni. Do powstałego sosu dodać ryż, przyprawę Garam Masala, miód, chwilę podsmażyć dodając połowę soku z ananasa.
Do miski przełożyć zmielone piersi z kurczaka, dodać przesmażony ryż z przyprawami, dodać 3 łyżki mleka kokosowego i wyrobić na gładką masę doprawiając ewentualnie solą, pieprzem.
Pokroić w słupki 3/4 puszki ananasów i 8 dag suszonych moreli i dodać owoce do masy mięsnej.
Tak przygotowanym farszem nadziać tuszkę kurczaka. Rozcięcie spiąć
wykałaczkami lub zeszyć białą bawełnianą nicią. Rękoma uformować
tuszkę, posmarować olejem. Całość przełożyć do żaroodpornego
naczynia lub blaszki do pieczenia mięsa, wstawić do nagrzanego do 180C
piekarnika i piec 60 min. polewając wytworzonym sosem. Gotową tuszkę
przełożyć na półmisek. Sos przecedzić do rondelka, dolać pozostały
sok ananasowy, doprawić ewentualnie solą ,pieprzem ,zaciągnąć niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, wlać śmietanę, wsypać pokrojone w słupki owoce, chwilę podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i polanym sosem. Tuszka pozbawiona jest kości, więc każdy może sobie ukroić w/g uznania. Danie bardzo eleganckie i smaczne dla tych wszystkich, którzy lubią mięsa w lekko słodkim wydaniu.
SSA54286.JPG