Strona 1 z 2
Konkurs Kulinarna Wiola
: 10 lut 2017, 20:25
autor: Grzegorz Z.
Konkurs na najlepiej zaprezentowane danie
Dzisiaj mam przyjemność ogłosić konkurs na najlepiej zaprezentowane danie. Smaków niestety nie sprawdzimy, ale prezentacja działa na nasze zmysły. Konkurs jest powiązany z forum www. wedzeniedomowe.pl
Zasady:
Przepis na dowolne danie wraz ze zdjęciem umieszczamy na forum wedzeniedomowe.pl, w temacie konkursu:
viewtopic.php?f=137&t=482Konkurs trwa od teraz do niedzieli 19. 02. 2017 r. do godz 24. Ogłoszenie wyników w poniedziałek 20. 02. 2017 r.
Wybór najlepszych 3 prezentacji dokonają Admini forum
Nagrody: trzy książki Roberta Winckiewicza z autografem oraz dodatkowo za zajęcie pierwszego miejsca zestaw przypraw od swojskiwyrob.pl Nagrody wysłane będą tylko na terenie Polski
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
: 11 lut 2017, 22:41
autor: lesniak
Ryba po grecku - nie jest to potrawa pałucka, ale zadomowiła się w kuchni regionalnej i jest bardzo często podawana na stoły wigilijne i jako zakąska w karnawale, oraz na święto zakochanych.
Składnik:
1 kg filetu ryby morskiej ( ja używam morszczuka lub mintaja)
2 - 3 pietruszki
1 mały seler
Biała cześć pora
5 marchwi
1 mały słoiczek koncentratu
1 mały słoiczek keczupu
2 - 3 listki laurowe
Bułka tarta
1 jajo
2 - 3 łyżki mleka
Woda ok 0,5 l
Olej
Pieprz, sól, cukier
Wykonanie:
Ryby solimy i pieprzymy panierujemy w jajku i bułce i smażymy na patelni na złoty kolor.
Warzywa myjemy skrobiemy i trzemy na tarce jarzynowej, oprócz pora który kroimy na pół krążki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy, aż warzywa zmiękną.
Podlewamy wodą doprawiamy pieprzem i solą i dodajemy liść laurowy. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat i keczup i doprawiamy do smaku.
W naczyniu układamy gorący sos na nim ryby i kolejną warstwę sosu.
Najlepsza po 24 h
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
: 12 lut 2017, 10:58
autor: Piotruś pan
Ślicznie to leśniak przedstawiłeś, jakbym takie danie zaserwował to pewnie żadna by mi się nie oparła
.
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
: 12 lut 2017, 17:39
autor: Gonzo
Szkoda tylko, że taki mały odzew ze strony forumowiczów
Ja ze swej strony humorystycznie mogę zaprezentować, nadzianą cebulę
20170212_125718[1].jpg
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
: 12 lut 2017, 22:45
autor: asikm77
Witam
Podaję przepis na pyszną sałatkę ryżową
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (duże kawałki)
1 mała papryka czerwona
4 łyżki marynowanej cebulki
4 ogórki konserwowe
4 jajka lub 8 przepiórczych
oliwa z oliwek
majonez
sól
pieprz
natka pietruszki
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do salaterki. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, dodajemy kukurydzę i cebulkę odcedzoną z zalewy.
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i majonez wg uznania. Na koniec dodajemy jajka pokrojone na duże kawałki lub przepiórcze na połówki. Całość posypujemy natką pietruszki i delikatnie mieszamy.
Smacznego
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
: 12 lut 2017, 22:57
autor: Anuś
Gonzo pisze:Szkoda tylko, że taki mały odzew ze strony forumowiczów
Możemy przedłużyć czas trwania konkursu ?
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
: 13 lut 2017, 8:55
autor: Gonzo
Pewnie możemy o tydzień
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
: 13 lut 2017, 11:29
autor: Grzegorz Z.
Możemy jak najbardziej
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
: 13 lut 2017, 16:12
autor: tobiaszboksik
Co stało się z moim postem - dziwne zasady stosujecie - towarzystwo wzajemnej adoracji
Jarek
Jeżeli napiszecie że nie spełniał zasad to co postem Gonzo - o cebuli
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
: 14 lut 2017, 18:05
autor: Gonzo
tobiaszboksik pisze:Co stało się z moim postem - dziwne zasady stosujecie - towarzystwo wzajemnej adoracji
Jarek
Jeżeli napiszecie że nie spełniał zasad to co postem Gonzo - o cebuli
Kochany cebula w moich stronach jako cebula jest daniem gotowym np. do słoninki posolona i popieprzona smakuje wybornie. Ale napisałem humorystycznie wstawiam bo nie we wszystkich rejonach kraju tak jest z tą cebulą. Twoja kaczka niestety nie była zaprezentowana jako danie gotowe i nie powinna być tuw konkursie na danie gotowe. A przepis jak przpis też ubolewam, że moderator się rozpędził i zamiast przenieść w odpowiednie miejsce pewnie razem ze zdjęciem wykasował. Nie obrażaj się tylko wstaw jeszcze raz przepis w odpwoiednim miejscu, no i masz jeszcze czas żeby zaprezentować coś na talerzu gotowego.Konkurs trwa. Pozdrawiam