Nutella z bananów
: 12 lut 2017, 19:14
Robiłam już nutelle z avocado .. teraz czas na inne wariacje.
Pomysł pierwotny to dżem bananowy z białą czekoladą i rodzynkami... to będzie, ale za kilka dni. Teraz jest nutella z bananów. Może być dodatkiem do naleśników, nadzieniem do słodkich bułek lub do przełożenia ciasta.
Składniki:
1 kg bananów, obrać ze skórki odciąć końcówki i pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny
1 łyżka płaska masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Pokrojone w plastry i skropione sokiem cytrynowym banany podgrzewamy z garnku o grubym dnie, cały czas mieszając do czasu kiedy nieco zmienią konsystencję na bardziej jednolitą masę ( można też użyć blendera i będzie szybciej). Dokładamy do tego połamaną na drobne części czekoladę, masło, oraz kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masa musi się zagotować. Gorące przekładamy do słoików i można tak przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeżeli to nie będą jadły dzieciaczki można na końcu dodać kilka kropel alkoholu .. np.rumu
Smacznego
Pomysł pierwotny to dżem bananowy z białą czekoladą i rodzynkami... to będzie, ale za kilka dni. Teraz jest nutella z bananów. Może być dodatkiem do naleśników, nadzieniem do słodkich bułek lub do przełożenia ciasta.
Składniki:
1 kg bananów, obrać ze skórki odciąć końcówki i pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny
1 łyżka płaska masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Pokrojone w plastry i skropione sokiem cytrynowym banany podgrzewamy z garnku o grubym dnie, cały czas mieszając do czasu kiedy nieco zmienią konsystencję na bardziej jednolitą masę ( można też użyć blendera i będzie szybciej). Dokładamy do tego połamaną na drobne części czekoladę, masło, oraz kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masa musi się zagotować. Gorące przekładamy do słoików i można tak przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeżeli to nie będą jadły dzieciaczki można na końcu dodać kilka kropel alkoholu .. np.rumu
Smacznego