Przepis na ciasto ( zrobiłam z połowy porcji )
1 kg mąki
10 dag drożdży
5 jajek
szklanka mleka
kostka masła
1.5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie :
Mąkę i sól wsypać do miski, dodać roztrzepane widelcem jajka. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 3 płaskie łyżki mąki, następnie odstawić i poczekać aż drożdże zaczną ''pracować'' W tym czasie rozpuszczamy masło ( ma być ciepłe a nie gorące). Do miski gdzie jest mąka i jajka, dodajemy drożdże i masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 kawałki ( ja miałam składniki na połowę porcji, więc podzieliłam na dwie części) Rozwałkowałam i nałożyłam farsz, a następnie odłożyłam do czasu, kiedy ciasto nie podwoiło swojej objętości. Następnie pokroiłam i posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawione do piekarnika na 30 minut. Piekłam w temp 180 stopni grzałka góra- dół, ale wszystko zależy jak komu działa piekarnik.
Farsz do pasztecików:
Słoik z puree z dyni o pojemności 330 ml ( własna produkcja)
pasta z suszonych pomidorów w ilości 3 łyżek
sól i pieprz ziołowy do smaku ( jak ktoś nie lubi to może być czarny )
2 łyżki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wszystkie składniki zblendować w celu uzyskania jednolitej masy i nakładać na ciasto.
Smacznego
Paszteciki z pieczoną dynią
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Paszteciki z pieczoną dynią
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Paszteciki z pieczoną dynią
Pysznie wyglądają te paszteciki , zdolne dziewczę z Ciebie
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Paszteciki z pieczoną dynią
Ela K. pisze:Pysznie wyglądają te paszteciki , zdolne dziewczę z Ciebie
Ela .. zaraz się zawstydzę od komplementu Twojego
Drugie podejście .. tym razem paszteciki z serem, puree z dyni, cebulką, suszonymi pomidorami i czubrycą czerwoną. Nowością było dodanie serka. Bardzo dobrze się komponuje z resztą składników. Podane z barszczem czerwonym doprawionym na ''ostro'' . Kwas buraczany robię sama. Do pokrojonych i obranych buraków oprócz wody, dodaję zalewę po kiszonych ogórkach. Do tego jeszcze czosnek, liść laurowy i kilak ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Ten na fotce stoi od grudnia w lodówce i ma się dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.