Pączki wersja II (z ziemniakami )
: 12 lut 2017, 22:45
Składniki : ( robiłam z połowy porcji )
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki pszennej
5 jajek
1/2 litra mleka letniego
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
zapach cytrynowy
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuścić. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać roztrzepane jajka, pokruszone drożdże i mleko, oraz cukier. zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Na fotce to z lewej to ciasto prawie wyrośnięte z ziemniakami a obok drugie na pączki tradycyjne, dopiero co zrobione do wyrastania. Kiedy już ciasto podwoi swoją objętość to wykrawam pączki i odstawiam do ponownego wyrastania. Smażę na tłuszczu .. olej i smalec pół na pół. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony obracając je patyczkiem od szaszłyków Nadziewam szprycą. wcześniej jednak po usmażeniu należy je odsączyć na kratce wyłożonej ręcznikiem kuchennym. Jako nadzienie użyłam dżemu z czarnej porzeczki z gorzką czekoladą i dżemu dyniowo-pomarańczowego.
Ziemniaki do pączków muszą być po ugotowaniu sypkie.
Na zdjęciu finalnym pączki tradycyjne są na środkowym talerzu, na pozostałych z ziemniaków. Jeszcze w międzyczasie machnęłam kilka kruchych ciastek
Przepraszam, ze nie ma fotek przekroju, ale wieczorem smażone, rano wyjechały do stolicy
Jak coś niejasnego to wytłumaczę
Smacznego
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki pszennej
5 jajek
1/2 litra mleka letniego
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
zapach cytrynowy
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuścić. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać roztrzepane jajka, pokruszone drożdże i mleko, oraz cukier. zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Na fotce to z lewej to ciasto prawie wyrośnięte z ziemniakami a obok drugie na pączki tradycyjne, dopiero co zrobione do wyrastania. Kiedy już ciasto podwoi swoją objętość to wykrawam pączki i odstawiam do ponownego wyrastania. Smażę na tłuszczu .. olej i smalec pół na pół. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony obracając je patyczkiem od szaszłyków Nadziewam szprycą. wcześniej jednak po usmażeniu należy je odsączyć na kratce wyłożonej ręcznikiem kuchennym. Jako nadzienie użyłam dżemu z czarnej porzeczki z gorzką czekoladą i dżemu dyniowo-pomarańczowego.
Ziemniaki do pączków muszą być po ugotowaniu sypkie.
Na zdjęciu finalnym pączki tradycyjne są na środkowym talerzu, na pozostałych z ziemniaków. Jeszcze w międzyczasie machnęłam kilka kruchych ciastek
Przepraszam, ze nie ma fotek przekroju, ale wieczorem smażone, rano wyjechały do stolicy
Jak coś niejasnego to wytłumaczę
Smacznego