Mieszanka przyprawowa do wszystkich rodzajów wędzonek tyrolskich
: 15 lut 2017, 19:44
Mieszanka przyprawowa do wszystkich rodzajów wędzonek (szpeków) tyrolskich (dawkowanie 12 g/kg):
(dawka na 10 kg mięsa)
Pieprz czarny śrutowany - 14,0 g
Pieprz biały śrutowany - 13,0 g
Kolendra śrutowana - 9,0 g
Liść laurowy mielony - 0,7 g
Ziele angielskie drobno śrutowane - 2,5 g
Cynamon drobno śrutowany - 1,5 g
Gorczyca drobno śrutowana - 3,6 g
Jagody jałowca drobno śrutowane - 22,5 g
Czosnek granulowany - 12,0 g
Rozmaryn mielony - 1,2 g
Glukoza - 24,0 g
Sacharoza - 16,0 g
Użycie przypraw:
Kawałki mięsa mogą być nimi nacierane, przyprawy albo wywar przypraw można dodawać do solanek, jak również peklowane kawałki mięsa pod koniec procesu produkcji można pokrywać warstwą składającą się z przypraw. Przyprawy dominujące powinno się dozować z umiarem. Należy przechowywać je w miejscu suchym, a przede wszystkim zamknięte, aby uniknąć strat aromatu.
Należy pamiętać o tym, że w wędzonkach surowych dominować musi zawsze ich typowy smak i zapach mięsa dojrzewającego na surowo. Przyprawy powinny jedynie uzupełniać powstający aromat.
Znalezione w necie
(dawka na 10 kg mięsa)
Pieprz czarny śrutowany - 14,0 g
Pieprz biały śrutowany - 13,0 g
Kolendra śrutowana - 9,0 g
Liść laurowy mielony - 0,7 g
Ziele angielskie drobno śrutowane - 2,5 g
Cynamon drobno śrutowany - 1,5 g
Gorczyca drobno śrutowana - 3,6 g
Jagody jałowca drobno śrutowane - 22,5 g
Czosnek granulowany - 12,0 g
Rozmaryn mielony - 1,2 g
Glukoza - 24,0 g
Sacharoza - 16,0 g
Użycie przypraw:
Kawałki mięsa mogą być nimi nacierane, przyprawy albo wywar przypraw można dodawać do solanek, jak również peklowane kawałki mięsa pod koniec procesu produkcji można pokrywać warstwą składającą się z przypraw. Przyprawy dominujące powinno się dozować z umiarem. Należy przechowywać je w miejscu suchym, a przede wszystkim zamknięte, aby uniknąć strat aromatu.
Należy pamiętać o tym, że w wędzonkach surowych dominować musi zawsze ich typowy smak i zapach mięsa dojrzewającego na surowo. Przyprawy powinny jedynie uzupełniać powstający aromat.
Znalezione w necie