Strona 1 z 1

Zupa porowa z pulpetami

: 16 lut 2017, 1:01
autor: Anuś
Składniki na zupę:
2 pory średnie ( tylko białe części)
1/2 kg pieczarek obranych
2 litry wody lub wywaru warzywnego
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko ( do mięsa mielonego)
sól pieprz czarny mielony do mięsa
2 serki topione o smaku pieczarkowym
masło klarowane w ilości dwóch łyżek .. ale jak nie ma to można zwykłe masło prawdziwe nieklarowane
Pory pokroić i podsmażyć na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i obgotować w wodzie z dwoma łyżkami octu, a następnie dodać do porów. W garnku podgrzać wywar lub wodę, dodać podsmażone składniki z patelni, pokrojone na mniejsze kawałki serki topione i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia. Na końcu ostrożnie posolić ( serki są już słone ) W osobnym garnku ugotować pulpety i dołożyć do zupy. Podawać z plackiem ( przepis niżej) Można posypać zupę na talerzu koperkiem i przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Ciasto na placek:
20 dag mąki
10 dag twarogu
2 łyżki oleju
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki pestek słonecznika
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy na tortownicę o średnicy 22 cm ( u mnie była to prostokątna blaszka ) Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i jeden średni por . Dodajemy jeden 10 dag serek topiony z ziołami i energicznie wszystko mieszamy, studzimy i wykładamy na ciasto. Następnie przygotowujemy ostatnią warstwę. Ścieramy na tarce 10 dag sera żółtego dodajemy 2 łyżki śmietany i 6 łyżek mleka,oraz pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Wszystko łączymy i wylewamy na wcześniejszą warstwę. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp 160 stopni.
Podajemy gorący do zupy.
P1050489.JPG
P1050487.JPG

P1050490.JPG
P1050495.JPG

P1050519.JPG
P1050520.JPG

Smacznego :D

Re: Zupa porowa z pulpetami

: 16 lut 2017, 12:13
autor: king_lpk
Witaj Anuś u mnie ta zupka nazywa się " Prowansalska" pewnie od ziół dodanych na koniec gotowania, z mięsa nie robię pulpetów tylko szybko podsmażam i ( bez brył) do gara, ilość serków 3 szt. najlepiej podłużne Hochland. POZDRAWIAM

Re: Zupa porowa z pulpetami

: 16 lut 2017, 14:28
autor: Anuś
king_lpk pisze:Witaj Anuś u mnie ta zupka nazywa się " Prowansalska" pewnie od ziół dodanych na koniec gotowania, z mięsa nie robię pulpetów tylko szybko podsmażam i ( bez brył) do gara, ilość serków 3 szt. najlepiej podłużne Hochland. POZDRAWIAM

Witaj :D miło Cię tu widzieć ;) to proszę napisz jakie te zioła ? mieszanka ziół prowansalskich czy jakieś wybrane ? można by zamiast mięsa wrzucić małe paski podsmażonego boczku a serki daję takie same jak Ty :D
Pozdrawiam

Re: Zupa porowa z pulpetami

: 16 lut 2017, 17:20
autor: king_lpk
Aniu Zioła Prowansalskie, tylko troszkę, te ziółka lubią dominować w smaku potrawy. Ps. słyszałem że "oszuści" którzy chcą ukryć nieświeży składnik w potrawie sypią właśnie te zioła.

Re: Zupa porowa z pulpetami

: 16 lut 2017, 20:28
autor: Anuś
king_lpk pisze:Aniu Zioła Prowansalskie, tylko troszkę, te ziółka lubią dominować w smaku potrawy. Ps. słyszałem że "oszuści" którzy chcą ukryć nieświeży składnik w potrawie sypią właśnie te zioła.

Spróbuję dać tych ziółek :D choć u mnie potrawy świeże :D Miałam ogromną pokusę dołożyć do tej zupy kminku w całości, bo mielonego nie używam.