Zupa porowa z pulpetami
: 16 lut 2017, 1:01
Składniki na zupę:
2 pory średnie ( tylko białe części)
1/2 kg pieczarek obranych
2 litry wody lub wywaru warzywnego
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko ( do mięsa mielonego)
sól pieprz czarny mielony do mięsa
2 serki topione o smaku pieczarkowym
masło klarowane w ilości dwóch łyżek .. ale jak nie ma to można zwykłe masło prawdziwe nieklarowane
Pory pokroić i podsmażyć na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i obgotować w wodzie z dwoma łyżkami octu, a następnie dodać do porów. W garnku podgrzać wywar lub wodę, dodać podsmażone składniki z patelni, pokrojone na mniejsze kawałki serki topione i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia. Na końcu ostrożnie posolić ( serki są już słone ) W osobnym garnku ugotować pulpety i dołożyć do zupy. Podawać z plackiem ( przepis niżej) Można posypać zupę na talerzu koperkiem i przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Ciasto na placek:
20 dag mąki
10 dag twarogu
2 łyżki oleju
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki pestek słonecznika
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy na tortownicę o średnicy 22 cm ( u mnie była to prostokątna blaszka ) Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i jeden średni por . Dodajemy jeden 10 dag serek topiony z ziołami i energicznie wszystko mieszamy, studzimy i wykładamy na ciasto. Następnie przygotowujemy ostatnią warstwę. Ścieramy na tarce 10 dag sera żółtego dodajemy 2 łyżki śmietany i 6 łyżek mleka,oraz pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Wszystko łączymy i wylewamy na wcześniejszą warstwę. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp 160 stopni.
Podajemy gorący do zupy.
Smacznego
2 pory średnie ( tylko białe części)
1/2 kg pieczarek obranych
2 litry wody lub wywaru warzywnego
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko ( do mięsa mielonego)
sól pieprz czarny mielony do mięsa
2 serki topione o smaku pieczarkowym
masło klarowane w ilości dwóch łyżek .. ale jak nie ma to można zwykłe masło prawdziwe nieklarowane
Pory pokroić i podsmażyć na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i obgotować w wodzie z dwoma łyżkami octu, a następnie dodać do porów. W garnku podgrzać wywar lub wodę, dodać podsmażone składniki z patelni, pokrojone na mniejsze kawałki serki topione i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia. Na końcu ostrożnie posolić ( serki są już słone ) W osobnym garnku ugotować pulpety i dołożyć do zupy. Podawać z plackiem ( przepis niżej) Można posypać zupę na talerzu koperkiem i przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Ciasto na placek:
20 dag mąki
10 dag twarogu
2 łyżki oleju
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki pestek słonecznika
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy na tortownicę o średnicy 22 cm ( u mnie była to prostokątna blaszka ) Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i jeden średni por . Dodajemy jeden 10 dag serek topiony z ziołami i energicznie wszystko mieszamy, studzimy i wykładamy na ciasto. Następnie przygotowujemy ostatnią warstwę. Ścieramy na tarce 10 dag sera żółtego dodajemy 2 łyżki śmietany i 6 łyżek mleka,oraz pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Wszystko łączymy i wylewamy na wcześniejszą warstwę. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp 160 stopni.
Podajemy gorący do zupy.
Smacznego