Strona 1 z 1
Boczek z praski
: 16 lut 2017, 19:10
autor: Grzegorz Z.
Składniki:
- boczek (ilość w zależności od wielkości praski)
- peklosól - 18g/ kg.
Przygotowanie:
Boczek dokładnie nacieramy peklosolą. Peklowanie 4 dni. Następnie wkładamy do praski i umieszczamy w lodówce na 12h. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75 stopni do uzyskania w środku 71 stopni. Chłodzimy w zimnej wodzie. Ostudzoną praskę wkładamy do lodówki na 12h.
IMG_4816.JPG
Re: Boczek z praski
: 17 lut 2017, 15:05
autor: Andym
Struktura jak widzę dość zwarta, czy mięso było przed włożeniem do prasy młotkowane, nacinane, itp ?
Nie użyłeś żadnych przypraw, tylko sól z peklosoli ?
Re: Boczek z praski
: 18 lut 2017, 6:25
autor: Sla100
Andym pisze:Struktura jak widzę dość zwarta, czy mięso było przed włożeniem do prasy młotkowane, nacinane, itp ?
Nie użyłeś żadnych przypraw, tylko sól z peklosoli ?
Moj boczus wyszedl tak jak na zdjeciu i bez nacinania i mlotkowania
Ja parzylem w 80 stopniach i chlodzil sie przez noc na dworzu kilka godzin a potem lodowka. Musze przyznac ze troszeczke byl taki ciagnaco gumowaty ale naprawde troszeczke. Moze wlasnie za wysoka temp musze zrobic nastepnym razem tak jak Grzegorz
70 stopni.
IMG_20161007_100845.jpg
Re: Boczek z praski
: 18 lut 2017, 9:04
autor: Grzegorz Z.
Boczek nie był w żaden sposób młotkowany ani tłuczony. Po prostu praska ściśnięta na maksa. I przed parzemiem stała ściśnięta w lodówce. Przypraw nie dawałem żadnych, sama peklosól. Czuć smak mięsa
Re: Boczek z praski
: 18 lut 2017, 12:15
autor: Andym
Dzięki Wam za odpowiedź.