Żeberka cytrusowe
: 09 lis 2016, 18:10
Marytana: koncentrat pomidorowy, maggi, czosnek, musztarda sarepska, dużo skórki z cytryny, oregano, majeranek, peklosól, pieprz, coca cola 0 do otrzymania odpowiedniej gęstości. Można dodać cebulę w piórka, lub jakieś owoce.
Na dno brytfanny dynia piżmowa w dużych kawałkach, trochę wywaru grzybowego i na to żeberka wymasowane w marynacie. Na wierzchu polać olejem i na 48h w chłodne miejsce, żeby się zapeklowało i zamarynowało.
Pieczenie 5 godzin w 120*C :>
Są dosyć łagodne, jak ktoś chce można dorzucić chilli.
Proponowany sos:
Imbir zetrzeć na tarce (drobna), czosnek pokroić w plasterki, posiekać dymkę ze szczypiorkiem i zmiksować (zblendować) z olejem i solą w wysokim dosyć wąskim naczyniu. Wbić tam jajka, wsadzić łyżkę musztardy i blendować od dołu powoli ku górze - będzie sos majonezowy. Miało być łagodnie, więc dodałem maggi i skórki z ogórka (tak, tej ciemnozielonej) do oleju przed blendowaniem.
[align=center] [/align]
Na dno brytfanny dynia piżmowa w dużych kawałkach, trochę wywaru grzybowego i na to żeberka wymasowane w marynacie. Na wierzchu polać olejem i na 48h w chłodne miejsce, żeby się zapeklowało i zamarynowało.
Pieczenie 5 godzin w 120*C :>
Są dosyć łagodne, jak ktoś chce można dorzucić chilli.
Proponowany sos:
Imbir zetrzeć na tarce (drobna), czosnek pokroić w plasterki, posiekać dymkę ze szczypiorkiem i zmiksować (zblendować) z olejem i solą w wysokim dosyć wąskim naczyniu. Wbić tam jajka, wsadzić łyżkę musztardy i blendować od dołu powoli ku górze - będzie sos majonezowy. Miało być łagodnie, więc dodałem maggi i skórki z ogórka (tak, tej ciemnozielonej) do oleju przed blendowaniem.
[align=center] [/align]