Sernik z kawą
: 21 lut 2017, 21:37
Składniki na spód ciasta:
sucharki 20 dag
pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
5-6 sztuk fig suszonych pokrojonych w cienkie paski
1/2 kostki masła rozpuszczonego
3 łyżki kakao
Sucharki kruszę w torebce foliowej za pomocą wałka, dodaję roztopiony tłuszcz, orzechy figi i kakao. Mieszam wszystko i wykładam na tortownic
o średnicy 28 cm, lekko dociskając palcami.
Składniki na masę serową:
80 dag twarogu śmietankowego
4 jajka
1 szklanka śmietany słodkiej ( miałam taką wiejską, ale może być taka śmietanka 30 % )
100 ml wody gorącej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki pszennej
Ser twarogowy zmiksować z mąką i cukrem. W trakcie miksowania dodawać po jednym jajku i wlać śmietanę. Wcześniej w gorącej wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i dodać cynamon, a następnie ostudzone wlać do masy serowej. Na końcu można dodać rodzynki, lub inne bakalie. Masę serową wylewamy na wcześniej wyłożoną masę kakaową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzałka góra -dół. Taką temperaturę utrzymujemy przez pierwsze 10 minut pieczenia po czym zmniejszamy temp do 130 stopni i pieczemy 1 h 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na kilka minut w piekarniku. Praktycznie nie opada po wystudzeniu, ale nie uniknęłam małych pęknięć. Najlepiej jest zostawić ciasto na noc w lodówce i kroić następnego dnia. Sernik jest ciężki i ma smak kawy.
Smacznego
sucharki 20 dag
pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
5-6 sztuk fig suszonych pokrojonych w cienkie paski
1/2 kostki masła rozpuszczonego
3 łyżki kakao
Sucharki kruszę w torebce foliowej za pomocą wałka, dodaję roztopiony tłuszcz, orzechy figi i kakao. Mieszam wszystko i wykładam na tortownic
o średnicy 28 cm, lekko dociskając palcami.
Składniki na masę serową:
80 dag twarogu śmietankowego
4 jajka
1 szklanka śmietany słodkiej ( miałam taką wiejską, ale może być taka śmietanka 30 % )
100 ml wody gorącej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki pszennej
Ser twarogowy zmiksować z mąką i cukrem. W trakcie miksowania dodawać po jednym jajku i wlać śmietanę. Wcześniej w gorącej wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i dodać cynamon, a następnie ostudzone wlać do masy serowej. Na końcu można dodać rodzynki, lub inne bakalie. Masę serową wylewamy na wcześniej wyłożoną masę kakaową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzałka góra -dół. Taką temperaturę utrzymujemy przez pierwsze 10 minut pieczenia po czym zmniejszamy temp do 130 stopni i pieczemy 1 h 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na kilka minut w piekarniku. Praktycznie nie opada po wystudzeniu, ale nie uniknęłam małych pęknięć. Najlepiej jest zostawić ciasto na noc w lodówce i kroić następnego dnia. Sernik jest ciężki i ma smak kawy.
Smacznego