Chałka
: 22 lut 2017, 23:39
Przepis...
Ciasto:
450 g mąki pszennej (ja dosypywałem również przy wyrabianiu... troszkę )
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
1 jajko
2 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
60g mąki pszennej
30g masła
40-50 g cukru
Do posmarowania:
jajko roztrzepane
Ze świeżymi drożdżami:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15-20 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Z suchymi drożdżami:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 20-30 min. (zależy od piekarnika - u mnie wystarczyło 23min) do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa.
... i dwie foty...
Smacznego
Ciasto:
450 g mąki pszennej (ja dosypywałem również przy wyrabianiu... troszkę )
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
1 jajko
2 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
60g mąki pszennej
30g masła
40-50 g cukru
Do posmarowania:
jajko roztrzepane
Ze świeżymi drożdżami:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15-20 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Z suchymi drożdżami:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 20-30 min. (zależy od piekarnika - u mnie wystarczyło 23min) do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa.
... i dwie foty...
Smacznego