Skrzydełka a'la KFC
: 01 mar 2017, 20:26
Podam przepis według którego mniej, więcej ja robię a foto kiedyś pewnie będzie
Składniki:
przyprawy orientacyjnie, później każdy sobie dogra.
1 kg skrzydełek z kurczaka (ok.10-11szt tzn. 20-22 porcje)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)
1 łyżeczka słodkiej papryki
można opcjonalnie dodać trochę czosnku suszonego
Przeglądałem przepisy z różnymi przyprawami, ale uważam jak ze wszystkim. Proste = dobre, bo jak za dużo namieszmy to może być :facepalm:
Raz robiłem z panierką do kurczaka ale wszyscy orzekli, że to nie to.
Gęste ciasto naleśnikowe - składniki również orientacyjnie.
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 - 1/2 szklanki mleka
Panierka:
mąka pszenna do panierowania
Dodatkowo:
olej do smażenia
Skrzydełka myję i osuszam. Odcinam obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroję na dwie części.
Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam (ręce są chyba tu najlepsze :thumbsup: ) , aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.
Ciasto.
Mieszam wszystkie składniki na ciasto aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Ciasto łączę z kawałkami skrzydełek aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
Do miski, garnka wsypuję ok. 1 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka (jednorazowa porcja do smażenia) kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso (dobrze jest przykryć pojemnik pokrywką, wtedy możemy energiczniej potrząsać).
No i smażenie.
Zależy ile mamy porcji to dobieramy odpowiednie naczynie do smażenia.Ja wkładam po 7-8 porcji, więc dobieram garnek gdzie do połowy wchodzi 800-1000ml, wtedy mam pewność, że skrzydełka będą całe zanurzone.Można robić we frytkownicy, tylko zalecał bym taką bez siateczki, bo do niej skrzydełka mogą się "przylepiać"
Olej (można dodać trochę - łyżkę masła dla aromatyczności- gzieś niedawno wyczytałem, że dodają ) rozgrzgrzewam do temp. 170-180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam za pomocą szczypców, dwóch widelców lub po prostu rąk partiami skrzydełka - uważać trzeba na rozgrzany tłuszcz. Staram się dobierać te same części skrzydełek, wtedy mam pewność że w jednym czasie wszystkie się usmażą.Smażę ok 8-10 minut, te mniejsze elementy a ok.10-12 minut te większe elementy skrzydełka - kolor złoty.Możemy wziąć poprawkę na czasy smażenia, zależy to czy wkładamy skrzydełka do oleju z temperatury pokojowej, czy wyjęte z lodówki po całonocnym tam przebywaniu.Trzeba uwazac żeby nie przegrzać oleju
Pozdrawiam
P.S. Możemy na bazie tego przepisu robić stripsy z piersi kurczaka, indyka. Robiłem z karkówki, polędwicy i też wychodziło mniamniuśnie :thumbsup:
Składniki:
przyprawy orientacyjnie, później każdy sobie dogra.
1 kg skrzydełek z kurczaka (ok.10-11szt tzn. 20-22 porcje)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)
1 łyżeczka słodkiej papryki
można opcjonalnie dodać trochę czosnku suszonego
Przeglądałem przepisy z różnymi przyprawami, ale uważam jak ze wszystkim. Proste = dobre, bo jak za dużo namieszmy to może być :facepalm:
Raz robiłem z panierką do kurczaka ale wszyscy orzekli, że to nie to.
Gęste ciasto naleśnikowe - składniki również orientacyjnie.
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 - 1/2 szklanki mleka
Panierka:
mąka pszenna do panierowania
Dodatkowo:
olej do smażenia
Skrzydełka myję i osuszam. Odcinam obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroję na dwie części.
Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam (ręce są chyba tu najlepsze :thumbsup: ) , aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.
Ciasto.
Mieszam wszystkie składniki na ciasto aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Ciasto łączę z kawałkami skrzydełek aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
Do miski, garnka wsypuję ok. 1 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka (jednorazowa porcja do smażenia) kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso (dobrze jest przykryć pojemnik pokrywką, wtedy możemy energiczniej potrząsać).
No i smażenie.
Zależy ile mamy porcji to dobieramy odpowiednie naczynie do smażenia.Ja wkładam po 7-8 porcji, więc dobieram garnek gdzie do połowy wchodzi 800-1000ml, wtedy mam pewność, że skrzydełka będą całe zanurzone.Można robić we frytkownicy, tylko zalecał bym taką bez siateczki, bo do niej skrzydełka mogą się "przylepiać"
Olej (można dodać trochę - łyżkę masła dla aromatyczności- gzieś niedawno wyczytałem, że dodają ) rozgrzgrzewam do temp. 170-180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam za pomocą szczypców, dwóch widelców lub po prostu rąk partiami skrzydełka - uważać trzeba na rozgrzany tłuszcz. Staram się dobierać te same części skrzydełek, wtedy mam pewność że w jednym czasie wszystkie się usmażą.Smażę ok 8-10 minut, te mniejsze elementy a ok.10-12 minut te większe elementy skrzydełka - kolor złoty.Możemy wziąć poprawkę na czasy smażenia, zależy to czy wkładamy skrzydełka do oleju z temperatury pokojowej, czy wyjęte z lodówki po całonocnym tam przebywaniu.Trzeba uwazac żeby nie przegrzać oleju
Pozdrawiam
P.S. Możemy na bazie tego przepisu robić stripsy z piersi kurczaka, indyka. Robiłem z karkówki, polędwicy i też wychodziło mniamniuśnie :thumbsup: